Skjult filming og andre former for overvåking av hotellrom er dessverre mye mer utbredt enn vi liker å tro. De fisn tilgjengelige spionustyr som skjulte akmeraer eller avlyttingsutstyr som kan kjøpes på spyshop gadgets. Det kan være flere grunner til at noen velger å overvåke rommet du bor på, men heldigvis er det noen enkle grep du kan ta for å avdekke slik overvåking, noe vi her skal se nærmere på.

 

Hvorfor blir du overvåket på hotellrommet?

Det er flere grunner til at noen ønsker å overvåke deg mens du befinner deg på hotellrommet ditt. Stort sett kan vi skille mellom det som er målrettet overvåking av akkurat deg, og det som er mer generell overvåking og der du bare er uheldig å ende opp på et hotellrom med skjult filming eller annen form for overvåkning.

 

Hvis overvåkeren går spesielt etter deg, er det høyst sannsynlig i jobbsammenheng. Vi har en tradisjon for å være lite mistenksomme i Norge, og vi tenker gjerne ikke på at industrispionasje er noe som kan ramme oss. Verden er dessverre langt fra så enkel, og det har de siste årene vært mange eksempler på norske ansatte på jobbreise, som har blitt utsatt for uønsket overvåking på hotellrommet. Dette er ikke bare noe som rammer toppsjefer i store selskaper, det finnes eksempler på vanlige ansatte som har blitt utsatt for spionasje også.

 

Den mest vanlige hotellovervåkingen er av mer generell art. Her går overvåkeren altså ikke etter deg personlig, men foretar skjult filming på hotellrommet med håp om å komme over noe interessant. Er du for eksempel på ferie med din kjære, vil et skjult opptak av deres intime stunder, være noe som fort kan selges for en god del penger, på diverse lugubre nettsteder. Det trenger ikke bare å være snakk om ting som foregår i sengen, det er folk som ønsker å betale for skjulte opptak av folk som sitter på do, eller skifter klær også.

 

Den andre formen for tilfeldig overvåking går gjerne etter personlige detaljer, som for eksempel passord og brukernavn til diverse nettjenester, som kan utnyttes økonomisk. Dette kan skje ved at det er installert et spionkamera i hotellrommet, rett over plassen der det er mest naturlig å sitte å jobbe, slik at skjermen og tastaturet ditt blir filmet.

 

Hvordan foregår overvåkingen?

Hvis vi ser bort fra avanserte former for overvåking, som gjerne er utført av politi eller sikkerhetsmyndigheter, så skjer de fleste former for overvåking ved at det utføres skjult filming med et eller flere skjulte kameraer, i hotellrommet. Dette er gjerne utstyr som er plassert av en utro tjener ved hotellet, eller av en utenforstående, som på en eller annen måte har tilegnet seg adgang til rommet.

 

Som regel vil overvåkingen skje med et trådløst spionkamera som kan sende live bilder direkte til en ekstern kilde, enten ved at utstyret er koblet til hotellets WiFi, eller ved å sende via mobilnettet. Det finnes dog også eksempler på utstyr for skjult filming, som inneholder et minnekort der alle data lagres. I slike tilfeller er personen som foretar overvåkingen selvsagt avhengig av å få tilgang til hotellrommet med jevne mellomrom, noe som for eksempel kan skje ved at en stuepike bytter minnekort i kameraet, under vasking av rommet.

 

Det er nesten ingen grenser for hvordan utstyret som brukes til skjult overvåking kan være forkledd. Noe av det vanligste er kanskje at et spionkamera er gjemt i røykvarsleren i taket. Her vil det være tilgang til strøm og kameraet vil få et godt overblikk over det meste av rommet. Det er heller ikke unormalt at de skjulte opptak gjøres via et kamera som sitter i en klokkeradio eller for eksempel en værstasjon.

 

Slik kan du avsløre skjult overvåking

Det er heldigvis relativt enkelt å avdekke spionutstyr som brukes til skjult overvåking, og slikt utstyr er både enkelt i bruk og trenger ikke å koste så veldig mye. Felles for de aller fleste former for overvåkingsutstyr er at de inneholder en eller annen form for sender som overføre data til en ekstern kilde. Slike sendere kan detekteres, ved å skanne frekvensbåndet for radiosignaler.

 

Som tidligere nevnt, er det mest vanlige at utstyr som brukes til skjult filming eller avlytting i hotellrom, sender dataene ut av rommet via enten WiFi eller mobilnettet (GSM). Begge disse trådløse teknologiene opererer på fast definerte frekvensområder, og det er derfor relativt rett frem å avdekke slike signaler. Dette gjøres normalt ved å benytte en signaldetektor som utfører en aktiv skanning. Signaldetektoren vil vise deg styrken på signalet og i noen tilfeller også retningen. Ved å bevege deg rundt i rommet, vil du se signalet bli sterkere eller svakere, og du kan dermed relativt enkelt finne frem til det objektet som utsender signalet. Når du utfører slik skanning, lønner det seg å slå av mobil og laptop, slik at du slipper å få skanningen forstyrret av signaler fra disse.

 

Hvis spionutstyret ikke er trådløst, kan man i mange tilfeller avsløre kameralinsen gjennom en passiv skanning med en signaldetektor som støtter dette. Signaldetektoren vil sende ut et infrarødt lys som reflekteres i kameralinsen, og på denne måten er det mulig å avdekke utstyr som brukes for skjult filming.

 

hvordan finne skjult kamera

Kameralinsen reflekterer infrarødt lys, så viser den seg som et hvit punkt. 

 

Vi hjelper deg for å velge rett produkt akkurat til ditt behov. Ta kontant på epost eller ring oss på 94099099!  

 

Følg oss på sosiale medier

Ikke gå glipp av nye artikler og produktpresentasjoner. Vi publiserer våre artikler og produktpresentasjoner på Facebook, Twitter, Youtube og LinkedIn. Følg oss på sosiale medier.

Følg oss på Instagaram:

instagram logo

Følg oss på Twitter:

Del denne artikkelen med andre og følg oss på Facebook:

Se på våre produktpresentasjoner på YouTube: