Lydopptaker
Det finnes mange tilfeller der det kan være fristende, og også nødvendig å ta opp samtaler. Noen gjør det av nødvendighet som bevismateriale, mens andre gjør det for moro skyld. Uansett formålet er det viktig å forholde seg til gjeldende lover og regelverk rundt lydopptak av samtaler. Det finnes en rekke forskjellige lydopptakere på markedet, fra de vanlige diktafonene til skjult lydopptaker og mini lydopptaker.
Samtaleopptak via diktafoner
De klassiske diktafoner er mest vanlige lydopptakere. Disse brukes av journalister under intervjuer og av forfattere som tar opp egne notater. Dette er en svært nyttig gjenstand som lar brukeren ta opp pratingen som gjøres slik at de kan bruke dette senere når artiklene skal skrives ned. Da slipper man å bruke tid og krefter på å notere mens man prater, og man kan konsentrere seg om selve samtalen som foregår. Forfattere kommer ofte også på ideer til nye prosjekter, alternative ender til fortellingene, eller nye ideer til plottet underveis som tas opp slik at de husker ideene når de skal skrives ned.
Skjulte lydopptakere
Hemmelig lydopptak refereres til skjulte lydopptakere eller mini lydopptakere som kan ta opp lyd og samtaler uten at motparten legger merke til opptak. De fleste er kamuflert i dagligdags gjenstander bl.a. for eksempel minnepinne eller kulepenn. Noen av skjulte lydopptakere er utstyrt med lyd-sensor som aktiverer opptak automatisk når lyd-volum overstiger bestemt lydstyrke såkalt desibel. Dette kalles på engelsk VOX (Voice Operated Exchange) og kan gjerne kalles stemmeaktivert eller stemmestyrt på norsk. Denne typen av opptakere brukes ofte til skjult taleopptak når man ikke har mulighet å starte opptak manuelt eller man ikke er til stede. En skjult lydopptaker kan se ut som nesten hva som helst. Det kan se ut som en minnepenn, en helt vanlig kulepenn, en nødlader som lader telefonen eller en helt vanlig armbåndsklokke. For eksempel Esonic MQ-U300 - stemmeaktivert lydopptaker med 25 dager batterilevetid på en lading.
Det finnes jo også andre formål der man ikke ønsker at motparten skal være klar over at samtalen blir tatt opp. Nedkjølingseffekten er det man kaller det når en deltager i samtalen er klar over at samtalen blir tatt opp og derfor endrer egne utsagn eller atferd. Dette gjør de i bekymring for at det som blir sagt kan bli brukt mot dem senere, og det skaper frykt og uro. For å unngå denne nedkjølingseffekten finnes det en rekke produkter på markedet for å gjøre hemmelig opptak av lyd.
Vi har vel alle sett på film der de benytter en såkalt «wire» som i praksis er en skjult lydopptaker festet på personens kropp under klærne. Men det trenger ikke lenger være så komplisert, og det er like enkelt å kamuflere lydopptakeren som noe annet for å unngå å reise mistanke. En skjult lydopptaker kan se ut som nesten hva som helst, og de kan til og med være stemmestyrt. En stemmestyrt lydopptaker starter samtaleopptak når den oppfatter lyd i rommet. Har man denne opptakeren med seg i lomma eller i vesken vil man alltid være sikker på at samtalen blir tatt opp selv om man ikke rekker å finne den frem og starte selve opptaket manuelt.
Dersom man ønsker å utføre romavlytting i sanntid fra avstand og ta opp samtale samtidig finnes det profesjonell lydopptaker med trådløs romavlytting. Utstyret består av en trådløs sender og en mottaker som lar brukeren lytte til samtale, og ta opp samtale. Senderen har en sensitiv mikrofon som kan sende lyd til mottakeren sin i opptil 300 meters avstand. Mottakeren har egen stemmeaktivert lydopptaks funksjon som kan brukes utenom sender, dersom du ønsker å utføre kun lydopptak. Lydopptakeren starter automatisk opptaket idet personene i rommet starter å prate. Opptakene lagres på den skjulte lydopptakeren som har hele 8GB lagringsplass, som vil gi opptil 555 timer opptak avhengig av innstillingene som er brukt. Disse opptakerne brukes ofte av advokater, psykologer eller andre yrker der man har behov for å dokumentere samtaler med klienter.
Lovbestemmelse om samtaleopptak
Datatilsynet informerer at lydopptak av samtaler innebærer blant annet registrering og lagring av personvernopplysninger, og det gjelder former for opptak av samtaler. Hemmelig avlytning eller opptak av andres samtaler er forbudt etter straffeloven §205 første ledd bokstav a, hvilket betyr at man kun kan gjøre samtaleopptak av samtaler man selv er en del av. Man har lov til å benytte romavlytting og annet opptak av lyd dersom det er rettslig grunnlag for lydopptak, de som blir avlyttet har blitt informert, det foregår kun til klare formål, det ikke lagres lenger enn nødvendig, og når informasjonssikkerheten er ivaretatt.
Det er generelt tillatt å ta opp samtale uten samtykke så lenge en av partene i samtalen er klar over opptaket. Dette betyr at du kan ta opp en samtale du deltar i uten å informere den andre parten. Men det kan være begrensninger og unntak, særlig i forhold til personvern og datahåndteringslover.