Har du noen gang opplevd skadeverk og tilgrising på bilen din på offentlig eller privat parkeringsplass? I det siste ble vi kontaktet av mange personer som hadde opplevd hærverk og vandalisering på biler blant annet lakkskade, tilgrising med farger, eller få luft tappet ut av dekkene. De fleste hevendelsene handlet om etterspørsel på overvåkningskamera for å plasseres inne i bil. Vi har skrevet denne artikkelen som skal gi deg noen forslag.

Vandalisering koster samfunnet over 20 milliarder kroner årlig på verdensbasis og det er en stabil økning i årlige rapporter om dette. Vi mener det er nyttig å gi informasjon om hvordan du skal dokumentere hærverk og beskytte din bil. Det er en vanskelig situasjon å finne ut hvordan man skal passe på bilen sin, men vi har en klar anbefaling. Ta i bruk et minikamera som du kan montere inne i bilen din. Det kan hjelpe deg eventuelt i juridiske eller bilforsikrings saker, hvor du kan da vise frem videobevis for hærverk og eventuelt også identifisere gjerningspersonene som har utført det. Dessverre er det ikke en enkel sak å filme i en bil, det er mange ting som kan være i veien. Heldigvis har vi flere løsninger til dette som du kan ta i bruk.

Fang gjerningsmannen på kamera

Du kan fange gjerningsmannen på kamera ved å installere et lite videokamera i bilen din. Kamera kan monteres på dashbordet eller en annen plass i bilen hvor er mindre synlig. Kamera må ha bevegelsesdetektor slik at det tar opp video kun når noen kommer nær bilen, mens bilen er parkert. Her er noen tips for å bruke et kamera til å fange opp hærverk og skadeverk:

  • Sørg for at kameraet har nok lagringsplass til å ta opp videoopptak i flere timer. Sjekk om at kamera har Loop Recording i tilfellet når minnekort fylles opp.
  • Plasser kameraet på et strategisk sted, for eksempel på dashbordet eller på noen annen plass, slik at det kan fange opp hele område rundt bilen. Kanskje du bør plassere flere kameraer for å være sikker å dekke hele område.
  • Aktiver bevegelse sensor. Sensoren vil aktivere kameraet og begynne å filme hvis det registrerer bevegelse. Husk at passiv infrarød detektor eller såkalt PIR ikke kan detektere bevegelse som skjer bak vinduer, siden denne typen sensor registrerer kun varmestråling som bli blokkert av bilens vinduer. Sjekk om at kameraet har bevegelse sensor og ikke bare PIR.
  • Sørg for å sjekke videoopptakene regelmessig for å se om det har skjedd noe rundt bilen din. Hvis du ser tegn på skadeverk på bilen, kan du kontakte politiet og bruke videoopptakene som bevis.

Hva er Loop Recording

Loop Recording er en funksjon som finnes på mange videokameraer. Når minnekortet blir fullt vil kameraet slette de eldste videoopptakene automatisk for å frigjøre plass til nye opptak. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at minnekortet skal bli fullt og at opptakene stopper opp. Hvis skadeverk skjer, vil de siste opptakene være tilgjengelige på minnekortet for å dokumentere hva som skjedde. Det er viktig å merke seg at hvis du ønsker å beholde en bestemt hendelse eller situasjon på video, må du manuelt flytte video-filer til en datamaskin før den blir slettet som en del av loop-opptaket.

Hvem er dette for?

Dersom du har kjøpt en ny bil, bor i et ustabilt strøk eller bare har opplevd skadeverk på din bil, så les videre. En kunde rapporterte oss at sin bil ble utsatt for hærverk, vinduet og begge speilene knust. For mange er dette dessverre ikke tilfellet. Mange oppbevarer både PCer, bilder og viktige dokumenter i bilen uten å tenke over det, men hva skjer når det blir gjort innbrudd? Heldigvis har vi en løsning til deg.

Hvilket kamera passer som overvåkningskamera for din bil?

Det finnes utrolig mange kameraer på markedet i alle forskjellige prisklasser. Du kan skaffe deg noen billige på eBay som er produsert i Kina, men dette anbefales ikke. Mange av disse har lite batterilevetid, ustabil drift, dårlig videokvalitet, og tilbyr ikke et godt nok kamera til å dokumentere hendelser. Når du skal skaffe deg et kamera til kameraovervåkning for bilen din, må du være obs på disse viktige punktene:

  • Batterilevetid: De fleste hærverk skjer når bil står parkert i garasje eller ute i gate på offentlige områder. Den første ting som du skal være oppmerksom på, er batteritid. Et velegnet kamera har nok batterikapasitet for å kunne ta opp i lengere tidsrom uten å være koblet til strøm.
  • Bevegelsesaktivering: Et velegnet kamera har bevegelsessensor som utløser opptak automatisk når sensorer oppdager bevegelse utenfor bil. Kamera spiller inn kun når noen bryter seg inn i bilen, eller står nært utenfor. Som ovennevnt må et overvåkningskamera til bil ha bevegelse sensor og ikke bare PIR.
  • Lite størrelse: Kamera må være lite slik at det kan skjules enkel inne i bil. En gjerningsperson vil legge merke til et vanlig bilkamera eller et overvåkningskamera, hvis hensikten er jo å fange opp gjerningspersonen på kamera i skjul. I tillegg må kamera være nok fleksibel for å kunne monteres i forskjellige plasser i bilen.
  • IR eller WDR: Kamera må kunne ta opp i mørket eller i dårlig lysforhold. IR står for Infrared Radiation eller infrarød lys noe som gjør mulig at kamera kan se i mørket. Sånne nattkameraer er utstyrt med IR, mens andre kameraer har bra WDR som stor for Wide Dynamic Range. Kamera med bra WDR kan fange opp gode bilder selv om der et dårlig lysforhold. Men husk at det beste valget er IR nattsyn.

Hvordan kan et kamera skjules i bil?

Finn et godt sted for å plassere kameraet ut ifra hvilket område du ønsker å filme. Dersom du ønsker å se fjeset på den som har brutt seg inn i bilen din, så kan det være praktisk å plassere på dashbordet, men hvis det handler om skadeverk eller tilgrising på utsiden av bilen, så kan det være bra å plassere 2 eller flere kameraer i forskjellige vinkler som siktet mot utsiden av bilen slik at kameraene filmer hele områder utenfor bilen. Dersom du har et lite kamera, kan du prøve å gjemme det mellom seter eller på andre steder. Husk å test kameraet grundig og sjekk om posisjonen fungerer. Sjekk om kamera fanger opp det du vil, og test gjerne med bevegelser både inne og utenfor bilen slik at du vet at plassen riktig.

Våre løsninger

Våre kameraer finnes i ulike størrelser og med forskjellig teknologi. Alle har opptaksfunksjon ved bevegelse. Noen har mulighet for WiFi eller 4G mobilnett som gjør mulig å se live video på mobil, og laste inn opptakene. Det er også verdt å merke seg at hvis du bruker WiFi kamera, må du ha WiFi dekning hvor bilen er parkert. Hvis du vil bruke et 4G kamera, må du installere et sim-kort, og område må ha god dekning på mobilnett. Kvaliteten på kameraene varierer, men alle tilbyr en god vidvinkel og god oppløsning slik at alt er synlig i bilde.

Zetta Zir32

Vårt absolutt favoritt er Zetta ZIR32 som har ekstremt bra nattsyn og bevegelsessensor som utløser opptak når det registrerer bevegelse utenfor bilen. Den har 2400mAH oppladbart Li-ion batteri som gir 24 timers batteritid ved permanent opptak og mange dager i standby. Bilen kan stå parkert i flere dager, mens Zetta ZIR32 er på vak.

Zetta Z15

Zetta Z15 er et alternativ til Zetta ZIR32 med rimeligere pris, og har bevegelsesaktivering. Men den har ikke IR for opptak i mørket, men sin WDR er god nok for å ta opp også i dårlig lysforhold. Den har også et oppladbart batteri på 1200mAH som gir 10 timers opptak, og noen dager i standby. Så du kan sove godt om natten og vite at kameraet passer på bilen din. Gjerningspersonen er tross alt på film og du har konkrete bevis.

Zetta Z86

Zetta Z86 er et avansert minikamera med 1080P HD-linse, og kan brukes til å overvåke bilen din. Det kompakte designet gjør det enkelt å montere kameraet inne i bilen. En av funksjonene som gjør Zetta Z86 til et ideelt valg for overvåkning av bil, er en spesial sensor som kan registrere bevegelse som skjer utenfor bilen, selv gjennom glass. Dette gjør det mulig å overvåke omgivelsene rundt bilen og oppdage eventuelle bevegelser som kan tyde på at noen prøver å bryte seg inn eller skade bilen. Dette kan bidra til å fange opp alt som skjer rundt bilen, både innenfor og utenfor. 

Zetta Z86 bruker en mobilapp som gir deg enkel tilgang til videoopptakene. Appen lar deg laste ned opptakene direkte til telefonen din, og du kan se gjennom og administrere opptakene på en enkel måte. Alt som blir fanget opp av kameraet kan lagres på et micro SD-kort, eller du kan laste ned opptakene direkte til telefonen din via appen. Zetta Z86 er en kraftig og allsidig enhet som er ideell for overvåkning av bil og omgivelsene rundt.

WiFi kamera-modul

Hvis du har god WiFi-dekning i område hvor bilden din er parkert, kan du vurdere vårt WiFi kamera-modul som sender LIVE video og har bevegelse sensor. Du bruker en app på mobil, og kan se direkte video, og laste ned opptakene. Det kan også sende push-varsel hvis det er aktivitet utenfor bilen. Dette WiFi minikameraet gir mer fleksibilitet og kontroll. WiFi minikameraet kommer med et stort 5000mAH batteri som gir 24 timers permanent opptak og 12 dager i standby. Kameraet passer utmerket til skjult videoopptak, siden designet gjør mulig å skjule kameraet i bilen.

DVR kamera-modul

Hvis du har ikke WiFi eller gidder ikke å styre med WiFi-oppsett eller appen, kan vi anbefale minikameraet for skjult innbygging. Dette lagrer opptak til minnekort, og har bevegelse sensor. Det følger med et 5000mAH batteri som gir også lang batteritid i 24 timer ved permanent opptak og i opptil 2 uker i standby.

Skjult kamera i billader

Hvis du driver med bilutleie eller skal leie ut bilen din til ditt barn eller til noen annen, er det lurt å ha kontroll hva som skjer i bilen din. Ved sånne situasjoner må kamera være veldig diskré. Vi anbefaler vårt LawMate PV-CG20 skjult kamera i billader. Dette kameraet er perfekt for deg som ønsker kontroll over hva som skjer i bilen.

Ta vare på bilen din, du vet aldri når det er behov for å ha videobevis. Det viktigste av alt er å ha sikkerheten i din eiendom. Hvis du har mye å tenke på og trenger råd, ta kontakt med oss.