Denne nettsiden bruker cookies. Les mer om cookies!

Hvordan sjekke om mobilen er overvåket

Skrevet av KiEs 02. Oct 2018 0 Kommentar

Hvordan kan jeg finne ut om min mobil er hacket?

 

Hvis du mistenker om at du er offer for mobilovervåking kan du ta en titt på artikkelen under. I denne artikkelen vil vi forklare deg hvilke tegn du burde være på utkikk etter om du mistenker mobilavlytting, og hvilke steg du kan ta for å bekjempe mobilavlytting, og hvordan vi kan hjelpe deg med å fjerne eventuelt avlyttingsutstyr og programvare for avlytting.

 

Hvis du lurer på om mobilen din er blitt hacket av noen utenforstående som bruker programvare for å spionere på deg, dine vaner og din mobilbruk, finnes det flere tegn som du burde se etter. Når du har den riktige kunnskapen er det mulig å avsløre mobilavlytting.

 

Det finnes mange avanserte programmer som muliggjør mobil avlytting og spionasje på ditt privatliv via mobilen

 

Programvare for overvåking av mobiltelefoner er blitt meget populær, siden det er lovlig å bruke dem for å holde orden og ettersyn med barnas mobilbruk, og gir folk ekstra oversikt over hva barn eller pleietrengende eldre driver med, hvor de er, og hvem de er i kontakt med. Du kan også overvåke din egen telefon for å forhindre misbruk fra andre. Men der slutter lovligheten av mobilavlytting og overvåking.

 

Hvem som hest kan skaffe seg skjulte programvarer til avlytting av mobiltelefon på nettet og diverse spyshop. Med dagens moderne teknologi finnes det mange muligheter for å krenke andres privatliv. Lovlig brukt programvare for overvåking er gjerne enkel å finne på telefonen, men det finnes også skjult programvare for avlytting, når programmet kjøres i skjult modus (stealth mode).

 

Bruksområdene for slik skjult overvåking er gjerne oversikt over hva en partner driver med, spionasje på kjæresten hvis man er sjalu eller mistenker utroskap. Slik spionasjeverktøy kan gi en ganske god oversikt over hva en mulig utro mann eller en utro kone driver med, eller de kan brukes til å spionere på forretningspartnere og til å avlytte deres samtaler, meldinger og bilder.

 

Tegn på telefonavlytting. Hvordan merke avlytting av mobilen?

 

Hvordan sjekke om mobilen er overvåket eller avlyttet? –Det finnes en god del små detaljer som kan fortelle deg om din mobil blir overvåket, eller om noen har installert programvare på telefonen din, som gir dem tilgang til eventuelt å avlytte dine telefonsamtaler, laste ned bilder som du har tatt eller aktivere ditt kamera, så vel som at de kan spore dine aktiviteter ved hjelp av full tilgang på din telefons funksjoner.

 1. Merkelig enhetsoppførsel: Det første som du kan legge merke til når telefonen er overvåket er merkelige glipper i telefonens eller nettbrettets oppførsel. Om det lyser opp, når det ikke er i bruk, eller lager lyder på tilfeldige tidspunkt, eller om apparatet slår seg av avseg selv, kan dette være tegn på at min mobil er avlyttet.

 2. Rask reduksjon i batterilevetid: Om du legger merke til at mobilen eller nettbrettet plutselig må lades langt oftere, selv om du bruker den like mye som ellers, så er dett noe å legge merke til om trenden vedvarer. Spionprogrammer og avlyttingsutstyr fører ofte til økt forbruk av batteri-strømmen.

 3. Du har mottatt merkelige tekstmeldinger: Ett annet tegn på at mobilen din blir avlyttet er at du mottar merkelige tekstmeldinger. Disse tekstmeldingene kan inneholde tilfeldige tallrekker, symboler og bokstaver. Mange spionasjeprogrammer fungerer ved å sende kodede meldinger til din mobil, eller fra din mobil. Noen ganger skjer det feil her, og du kan motta en merkelig SMS. Dette er en god indikator på at noen spionerer på din telefon.

 4. Merkverdig økning i databruk: Om du uten noen annen forklaring plutselig bruker mer roaming data når du er ute, eller om det sendes mer data enn vanlig er dette en god indikator på at et fremmed program bruker båndbredden til telefonen din, men dette er ikke 100 %. Et bra spionprogram øker ikke databruken betraktelig. Om du mistenker at din mobiltelefon bruker mye data, kan du installere Data Usage appen fra Apple Store til iPhone, eller My Data Manager appen i Play Store til Android.

Du kan gjennomføre en test på egen hånd om du vil ha en god indikator på at telefonen din spioneres på

 

Location Services, Mobildata og Wi-Fi: Om du vil gjennomføre en enkel test på egen hånd kan det anbefales at du skrur av location services, dataoverføring og Wi-Fi. Om disse igjen aktiveres uten at du har slått dem på, er dette et sikkert tegn på mobilovervåking. Disse avlyttingsprogrammene (Spyware) er nemlig avhengig av disse komponentene for å fungere, og er gjerne programmerte for å slå dem på igjen.

 

Kan jeg beskytte min mobiltelefon mot avlytting, overvåking og sporing?

 

Mikrofonen til mobiltefon er sårbareste, når det gjelder spion app-er. Når en uvedkommende har hacket inn i din mobiltelefon, kan han/hun få tilgang til mobilens mikrofon, og kan avlytte deg og dine omgivelser, selv om mobilen er "offline". Det fins en effektiv løsning for det med hjelp av utralyd-støy som kan forstyre lydoverføring og lydopptak. Hvis du har sterke indikasjoner om at noe avlytter deg via din egen mobiltelefon, da må du vurdere å bruke denne mobilbeholderen som avlyttingsbeskytteren for mobiltelefon. Dette produktet lager interne ultralyd-støy som vil blokkere mobilens mikrofon for å få tilgang til lyd fra din omgivelse. Dette gir 100% sikkerthet at samteler fra dine omgivelser ikke kommer på avvei. 

 

Det fins også spesial mobiltasker som er laget av tekstiler med isolasjons egenskaper mot trådløse signaler, så kan du avskjerme din mobiltelefon mot alle signaler inn og ut. Sånne mobiltasker vil beskytte mobiltelefoner mot hacking, avlytting og sporing. Når mobiltefon skrues på, vil den koble seg til teleopretør sin mobilnettverk, så blir aktuell telefonslokasjon synlig hos teleoperatør. Sånne mobiltasker blokkerer mobilnettverk inn og ut som om mobilen er avslått. Når du skruer på mobilen, vil den også koble seg til 4G eller en trådløs WiFi. Når mobilen har Internett-tilgang, får spionprogramvare mulighet til å sende ut sensitive informasjoner. Denne typen mobiltaske blokkerer også 4G og WiFi. Sjekk denne mobilstasken som gjør susen!

 

Det finnes en del steg som kan tas for å beskytte deg mot at hacking av mobilen din, eller avlyttingen av telefonen kan finne sted. Selv om det kan være vanskelig å merke eller å fjerne installerte spionprogrammer uten det riktige tekniske utstyret. Her, som i mange andre deler av livet, er det gjerne viktigere å bruke den riktige beskyttelsen, og å forebygge mot mulig hacking, før det er for sent.

 

Romavlytting er mye lettere enn mobilavlytting

 

Teknisk sett krever mobilavlytting mye for å kunne fungere. Hackeren må ha mye teknisk innsikt, og fysisk tilgang på din mobiltelefon. Hvis en mobil skal avlyttes, trenger man å installere en avlyttingprogramvare fysisk på din telefon. Installasjon av sånne typer programvare krever en god del teknisk innsikt innen mobilteknologi, og i tillegg krever konfigurasjoner såkalt "Rooting / Jailbreaking" på telefonen før mobilovervåkning kan fungere optimalt. Derimot er det mye lettere å plante et enkelt avlyttingsutstyr i huset ditt enn å installere en avansert spyware på mobilen din. I dag er romavlytting er mye utbredt enn før. Heldigvis fins det detektorer som kan brukes for å finne skjulte avlytting eller kameraer. Ta en kikk her på våre detektorer. Hvis du skal finne skjult overvåkning med 100% sikkerhet, da må du sjekke denne profesjonelle detektoren som kan oppdage overvåkning.

 

Helper anti-viris apper mot avlytting av telefonen?

 

Det finnes en del gratis app-er som kan beskytte deg mot en god del malware, mot hacking av telefonen, og mot andre typer data-virus som stjeler prosessorkraften fra telefonen, eller bruker tilgang til telefonen din for å gjøre andre ulovlige ting, som å stjele dine private fotografier, videoer, eller bank og betalingsinformasjon, så vel som forretningshemmeligheter, og opp til identitetstyveri.

 

Når det er sagt burde det også nevnes at det fins avanserte spionprogrammer som er nesten umulig å oppdage. Det er det hele poenget med avlyttingsprogrammer som kan skjule seg fra brukeren. De viser seg ikke på listen av installerte app-er, og ikke heler under system-apper. De fleste har navn som liggner på legitime interne system-programmer, og dette kan lure anti-virus programme veldig lett. Kanskje du vil prøve med en spesial app bl.a. "Anti-Spyware" som koster, men de fleste holder ikke hva de lover. God beskyttelse kan ofte hjelpe mot angrep som kommer fra skadelig programvare fra nettet, men det hjelper ikke nødvendigvis om noen har sneket overvåkings-software direkte inn på telefonen din på mer personlig vis. Det som vi kan gi råd til deg på vei, er forhondsregler og bruk av preventiv utstyr som støygerator eller spesial mobiltaske. Lenkene til utstyrene finner du i avsnittet "Kan jeg beskytte min mobiltelefon...".   

 

Fornuftige forholdsregler for å unngå hacking og avlytting av mobilen

 • Hold mobilen oppdatert og unngå programvare som krever “rooting” eller “jailbreaking” av telefonen, siden dette fjerner en del av de vanlige sikkerhetsforanstaltningene som telefonen vanligvis har.
 • Legg inn pin-kod for skjermløs med finger-print.
 • Gi ikke fysisk tilgang på mobilen til andre uansett hvem.
 • Gi ikke pin-koden eller hvilken som helst passord til andre uasett hvem. Banker, epost tjenester som Google, Yahoo, Hotmail eller sosiale medier som Facebook, Instagram sender ikke e-post eller SMS for å spørre etter ditt passord.
 • Klikk ikke på linker i SMS-er eller i e-poster som du ikke kjenner avsendere.
 • Hvis du har iPhone, skal du aktivere tofaktorautentisering.   
 • Vær forsiktig med hva du installerer. Ofte ber ny legitim programvare om forskjellige hårreisende tillatelser, som adgang til å lese dine filer, tilgang til kamera, eller til mobils mikrofonen. Ofte finnes det legitime grunner for dette, men det gir en åpning for misbruk og spionasje. For Apple-brukere er dette ikke et stort problem, men om du bruker en Android-telefon bør du være på vakt med hvem du gir tilgang til essensielle prosesser.
 • Se over hva du alt har installert, og tillatelser de forskjellige programmene har. Dette tar noen minutter og om du har iOS finner du installerte app-er under Innstillinger. På Android finner du under INNSTILLINGER > Apper.
 • Installer en full versjon av en god Anti-virus app. IKKE bruk gratis versjon! Gratis versjoner innholder ikke komplette funksjoner for å beskytte din mobil mot uønskete app-er eller viruser. 
 • Hvis du får ofte varsel på e-post at noe har forsøkt å logge seg inn på kontoen din, anbefales å skifte passordet til e-post kontoen og endre også passord til andre kontoener som Facebook, Instagram som er knyttet til din e-post konto.  
 • Vær forsiktig på Tvilling-SIM. Det er verdt å vite at en som bruker tvilling-kortet på en annen mobil kan motta kopi av SMS fra hoved sim-kortet. Dette er ikke forhåndsinnstilt, men det kan bli aktiveret.    

 

Følg oss på sosiale medier

Ikke gå glipp av nye artikler og produktpresentasjoner. Vi publiserer våre artikler og produktpresentasjoner på Facebook, Twitter, Youtube og LinkedIn. Følg oss på sosiale medier.

Følg oss på Instagaram:

instagram logo

Følg oss på Twitter:

Del denne artikkelen med andre og følg oss på Facebook:

Se på våre produktpresentasjoner på YouTube:

SpyGadgets.no YouTube kanal

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...