Hvis du leter etter svar på hvordan avsløre avlytting, hvordan finne ut om huset er avlyttet eller hvordan oppdage skjult kamera, kan du lese videre denne artikkelen som gir inngående innsikt i temaet hvilke typer av utstyr ofte brukes for skjult overvåkning. Artikkelen gir deg også veiledning hva du kan gjøre for å avdekke overvåkning, og hvilke utstyr kan hjelpe til.

Kommersielle og private overvåkningskameraer pleier å være ganske lette å se. Disse var for det meste store kameraer, montert på tilsvarende store roterende armer, hvilke gir kameraene utmerket sikt til tyver og vandaler, men også gir advarsel til personer med slemme hensikter. Bruk av vanlige overvåkningskameraer er helt legitim så lenge de brukes i henhold til lovlige bruksområder. Vi har skrevet en egen artikkel om temaet som kan lese her.

Vanlig overvåkningskamera

Hvordan oppdage skjulte overvåkningsutstyr

Det er flere måter du kan oppdage skjulte overvåkningsutstyr, avhengig av hva slags utstyr det er og hvor det er gjemt.

 • Sjekk rommet nøye: Gjør en grundig gjennomgang av rommet eller området der du mistenker at det kan være skjult overvåkingsutstyr. Se etter eventuelle gjenstander eller apparater som ser unormale ut eller ikke passer inn i rommets normale innredning.
 • Søk etter ledninger eller kabler: Hvis det er skjult overvåkningsutstyr i rommet, vil det ofte kreve en tilkobling til et strømuttak eller et annet apparat for å fungere. Søk etter ledninger eller kabler som ser mistenkelige ut, eller som går til steder der de ikke skal være.
 • Bruk en radiofrekvens-detektor (RF-detektor): Trådløse overvåkningsenheter, som WiFi spionkameraer eller avlyttingsutstyr (Bugg), sender ofte ut radiofrekvenser. En radiofrekvens-detektor kan oppdage disse signalene og hjelpe deg med å finne ut hvor utstyret er gjemt.
 • Bruk en kamera-detektor: Disse enhetene sender ut Infrarødt lys som reflekteres tilbake fra kameralinsen, og lar deg finne hvor kameraet er skjult.

Det kan være vanskelig og tidskrevende å oppdage skjulte overvåkningsutstyr. Les videre artikkelen for å få mest kunskap om temaet. I de siste årene har vi sett en økning i bruk av skjulte kameraer og avlyttingsutstyr som har blitt anvendt på skumle måter. Sånne type utstyr har blitt lett tilgjengelig og kan skaffes på diverse spy shop. De har blitt plassert i hotellrom, Airbnb for å fange opp opptak eller direkte bilder fra intetanende gjester i baderom eller deres intime stunder noe som har blitt solgt for en god del penger på diverse nettsteder. I selskaper ble skjulte mikrofoner plassert i møterom. Det fins også mange andre plasser, hvor vi kan bli utsatt for skjult overvåkning, i eget hjem, kontor eller på offentlige steder. Det ser ikke ut til at denne trenden vil forsvinne, men du kan imidlertid ta tiltak for å sikre at du ikke er et offer.

Dagens teknologi gjør det enklere enn noen gang å plassere kameraer eller mikrofoner i et rom. Å oppdage skjulte kameraer og avlytting kan virke som en overveldende oppgave, men det er flere strategier du kan bruke for å lokalisere dem og sikre at ingen overvåker din kontor eller din privatsfære.

Spionkamera er enkle å overse på grunn av liten størrelse. De minst synlige modellene er faktisk ikke større enn tommelen din. Det første steget som du kan gjør det er å gå gjennom huset og sjekke alle potensielle plasseringer av skjulte kameraer eller mikrofoner. Hvis en nybegynner har skjult noen, finner du den kanskje på et ganske åpenbart sted (for eksempel teipet lydopptaker under pulten eller kameralinsen stikker ut av bokhyllen). Om det derimot er en ekspert på overvåkning som har plassert noen, må du være ekstrem nøyaktig i søket ditt.

Lite mini kamera kan oversatt lett

Når du gjennomgår rommene, sjekk ledninger som henger eller ligger på uvanlige steder. Kameraer trenger strøm; så er de enten koblet til permanent strøm via ledninger, eller så går de på batteri. Kameraer trenger mye mer strøm enn mikrofoner. Som ofte legges ledninger rette til permanent strømtilkobling, dersom kameraet ikke er ofte tilgjengelig av uvedkommende. Disse ledningene vil slange seg langs veggene eller være gjemt bak møbler. Trekk sofaer og bord ut fra veggene for å se etter mistenkelige ledninger. Å oppdage batteridrevne kameraer er litt mer utfordrende, men disse kameraene inneholder batterier, så er de ofte litt større enn strømt ilkoblede kameraer. Når det er sagt, skal du også vite at det fins kameraer som er gjemt i vanlige hverdagsgjenstander, og disse gjenstandene er vanlig å være på permanent strøm for eksempel fjernsyn eller taklampe.

Hverdagslige gjenstander som vekker oppsikt

Som er nevnt fins det skjulte kameraer som er kamuflert i hverdagslige ting. Du må være oppmerksom på gjenstander som vekker oppsikt på en eller annen måte, for eksempel noen gjenstand er plassert i et sted hvor den ikke pleier å være der. Er en gjenstand plassert i et uvanlig sted eller posisjoner? Ser du for eksempel en skjøteledning som ligger på bord, veggklokke eller røykvarsler som har strømledning på, eller en kaffetrakter står i soverom?

Du skal også være oppmerksom på gjenstander som egentlig har samme funksjon, men de er forskjellige i form og farge. Ser du røykvarslere som er ulike i form og farge? Ser du en stikkontakt som avviker fra andre stikkontakter? Regel er at du skal være oppmerksom på uvanligheter.

To mistenkelige røykvarslere i ett rom. En av dem er koblet til strøm

Folk som plasserer skjulte overvåkningsutstyr, bruker ofte gjenstander som allerede befinner seg i rommet. Røykvarslere blir for eksempel vanligvis oversatt i hverdagen, hvilket gjør dem til et utmerket bra sted for å gjemme et kamera eller en mikrofon. Til og med en potteplante kan være et perfekt gjemmested for små kameraer; et kamera kan enkelt plasseres i bladene eller nede i jorden. Andre populære steder å gjemme overvåkningsutstyr er vegg eller tak. Mange av dem er allerede forkledd i funksjonelle hverdagsgjenstander som vekkerklokke, høyttaler, lampe, lader, værstasjon, WiFi-ruter og til og med hvitevarer.

Skjult kamera i en bordklokke

Ethvert kamera må være plassert på en måte som gir best mulighet for opptak. Kameraer monteres der hvor uvedkommende er interessert å spionere på, for eksempel rettet mot dusj eller seng. Når det gjelder skjulte mikrofoner, skal du være mer oppmerksom på områder hvor det er vanlig å føre samtaler. Skjulte lydopptakere eller avlyttingsutstyr vil gjerne festes under bord, stol, sofa, eller legges inn i en skuff i et møterom. Ellers kan være forkledd som vanlig gjenstand for eksempel penn med lydopptaker som ligger synlig på pult. Det vil si at du skal sjekke også synlige gjenstander som ligger rundt i rommet.

Skjulte kameraer kan bli installert for fange opp bilder fra dusj og seng

Se på strømuttakene, tak- og vegglampene. Alle typer overvåkningsutstyr trenger strøm enten direkte fra strømuttak eller på eget batteri. De fleste små kameraer har begrenset batteritid, så prøver uvedkommende å bruke en gjenstand som allerede har fast strømtilkobling for eksempel bordlampe. Vær nøye med alt som er koblet til strøm. Hvis du sender tv-en din eller mindre hvitevarer på reparasjon, velg et selskap du stoler på. Sjekk alle gjenstander som har vært i fremmedes hender. Vær alltid bevisst på hvem som har tilgang til huset ditt når du er bortreist. Prøv å holde oppsyn med håndverkere, og la selvfølgelig ingen andre enn familie og nære venner som du stoler på, få tilgang til din leilighet.

Kamera detektor

Hvis du har søkt etter skjulte kameraer uten å oppdage noe, prøv å bruke verktøy som kan hjelpe til. En kamera-detektor med infrarødt LED-lys er den enkleste måten å avsløre nesten alle kameraer, enten det er trådløse eller DVR kameraer.

Uansett hvordan et kamera er skjult, må kameraets linse være udekket for å kunne fange bilder. Hvis du peker på et kameras linse med en spesiell type infrarødt lys, vil lyset bli reflektert i linsen. Best resultat får du, når rommet er mørkt. Slå av alle lys og trekke ned gardiner. Kameradetektoren er utstyrt med en LED-lys og en søker. For å skanne rommet for skjulte kameraer, bare se gjennom søkeren med aktivert detektorens lys. Hvis du ser en åpenbart refleksjon som ikke stammer fra et speil eller en annen blank overflate, endre vinkelen du ser fra litt. Hvis plasseringen til refleksjonen endrer seg når du flytter deg, har du ikke funnet noe uvanlig. Om plasseringen derimot ikke flytter på seg, har du høyst sannsynlig oppdaget linsen på et skjult kamera. Undersøkelse av et rom med en kamera detektor kan forvise om skjulte kameraer i huset ditt, eller avkrefte mistanker.

RF-detektor

En signal detektor eller såkalt RF-detektor er egentlig en signal-mottaker som kan plukke opp radiobølger som sendes av trådløse enheter. Når signal-detektor avdekker radiobølger, blir brukeren varslet med lydalarm eller vibrasjon, og de fleste viser styrken av avdekket radiobølge gjennom segmenterte søylediagram med små LED-lamper. jo sterkere signal desto mer aktiverte led-lamper. RF-detektorer som brukes for å avsløre avlytting, kaller man "Bug detector" på engelsk. Ordet "Bug" refererer til skjulte overvåkningsutstyr som strømmer lyd eller video. Ved å bevege Bug detektoren rundt til nærliggende gjenstander som skjuler noen, avgir detektoren lydalarm. Heldigvis er de fleste radiobølger som blir brukt av trådløse overføringsutstyr, kan bli avdekket. Enheter som opererer på høy frekvenser, kan bli oppdaget av de fleste signal detektorer.

RF detektor er det mest effektive verktøyet for å avdekke trådløse overvåkningsutstyr som sender video og lyd via radiobølger, enten det er overvåkning i form av WiFi kamera eller trådløs mikrofon. Radiobølge (radio frequency) finnes til enhver tid når en trådløs enhet mottar eller sender et signal. Mobiltelefoner, WiFi-routere, Bluetooth-enheter og lyd- eller video sendere avgir radiobølger, men de sender på ulike frekvenser. De fleste WiFi kameraer opererer på 2.4GHz. Trådløse FM/UHF lyd-sendere fungerer på et antall av ulike frekvenser. Sim-kort avlyttingsutstyr eller kjent som «GSM Spy Bug» bruker 2G eller 4G mobilnettverk for å sende lyd, mens noen sofistikerte avlyttingsutstyr opererer på veldig lave radiofrekvenser, så er det viktig å bruke en RF-detektor som kan avdekke et stort spekter av frekvenser.

Bug detektorene er designet spesielt for å oppdage tilstedeværelsen av sånne radiobølger på trådløse overvåkningsutstyr, og alle fungerer etter samme prinsipp. Forskjellen ligger i hvor sofistikert enheten er. Dyrere modeller er kraftige og skanner hele RF-spekteret, mens billigere typer er laget for å bare skanne de frekvensene som er mest brukt for vanlige overvåkningsutstyr. Husk at billigere modeller ikke er i stand til å avdekke avanserte avlyttingsutstyr som opererer på lave frekvenser.

Den viktigste forskjellen mellom utstyr som er laget for å avsløre avlytting overvåkning, er sensitivitet og selektivitet. En RF-detektor i øvre sjikt av forbrukermarkedet, eller fra det profesjonelle markedet, er bedre til å oppdage de spesifikke frekvensene som det meste av overvåkningsutstyr opererer på. Noen enkelte mer avanserte modeller gir deg en numerisk avlesning som viser deg spesifikke frekvenser når disse blir avdekket. Til avdekking av skjulte trådløse overvåkningsutstyr i virkeligheten, skanner slik funksjon rommet mer effektivt. Når en signal detektor som opererer på maksimal sensitivitet, alarmerer om at det kan være en trådløs video- eller lydsender i rommet.

RF detektor

Hvordan bruker du en RF-detektor?

Når du undersøker et rom på jakt etter skjulte kameraer eller avlytting, skru av alle enheter som du vet at de avgir radiobølger. Mobiltelefoner, WiFi-rutere, Bluetooth-enheter og de fleste boligalarmer lager radiobølger. Hvis du prøver å oppdage skjult overvåkning i huset, vil du ikke kunne slå av trådløse enheter som befinner seg i husene ved siden av, men det vil ikke nødvendigvis minske sjansen for å finne ut om et rom er avlyttet. Radiobølger kan trenge gjennom vegg og tak, men styrken til radiobølger blir betydelig svakere når de ikke sikter mot målet. Av den grunn blir skjulte overvåkningsutstyr som regel plassert i rommet hvor man ønsker å spionere på.

Selv om det er dyrt, lønner seg å skaffe en profesjonell og mer avansert RF detektor. Noen av dem kan oppdage også når spionutstyr er skrudd av. De mest vanlige RF-detektorene må peile seg inn på et aktivt signal. De fleste trådløse kameraer og mikrofoner sender ikke ut signaler kontinuerlig, så når du gjør en første gjennomgang av et rom eller et kjøretøy, skal du gi detektoren nok tid. Noen av lyd-sendere blir aktivert kun når de registrerer lyd, så er det hensiktsmessig å lage lyd i rommet, når du holder på med å søke. Som regel fungerer alle typer av bug detector etter det samme prinsippet. De er utstyrt med antenner, og justerbare følsomhet.

Den generelle instruksjonen:

 1. Slå på detektoren, og reduser følsomheten slik at kun en indikator lampe er på.
 2. Ta en test på en mobiltelefon: Slå på mobiltelefonen, og ring til noe. Hold detektoren nærmest til telefonen, mens den ringer. Flere indikator lamper skal slå seg på. Hvis det ikke gjør det, skru litt på følsomheten til detektoren reagerer tydelig.
 3. Fjern eller slå av alle signal-kilder som mobiltelefon og trådløse enheter som wifi-router og Bluetooth.
 4. Pek antennen på gjenstander , og beveg detektoren nærmest rundt til gjenstander. Hvis detektoren avgir varsler, betyr det at noen signal-kilde er funnet.
 5. Hold detektoren på lengre avstand fra gjenstanden, hvor detektoren har fått utslag på. Indikasjon skal reduseres.
 6. Beveg detektoren nærmere til gjenstanden igjen, og kjenn hvordan den reagerer på. Gjenta dette for å lokalisere hvor signal kommer fra.

Omtaler av forskjellige detektorer

RF-Protect

Etter vi har prøvd forskjellige RF-detektorer, tror vi RF-Protect er den beste detektoren blant modellene på denne prisklassen som er tilgjengelig på markedet i dag. Dette eksepsjonelle instrumentet kan oppdage mange typer trådløse overvåkningsutstyr med høy nøyaktighet. Dette er vårt favoritt som et perfekt verktøy for å oppdage skjult overvåkning. I tillegg kan denne detektoren gi varsle om at en mobiltelefon er utsatt av noen spionprogramvare for mobilavlytting. RF-Protect leverer nøyaktig deteksjon av alle typer trådløse avlytting og kameraovervåkning som opererer på CDMA, GSM, WCDMA, 2G, 3G, 4G, FM/UHF, WiFi og også lave frekvenser som Bluetooth. Dette er den beste modellen på grunn av dens evne til å oppdage enheter som sender på lave frekvenser.

Fordeler

 • Veldig følsom og effektiv når det gjelder å finne trådløse kameraer og mikrofoner
 • Oppdage mobilovervåkning
 • Deteksjon av lave frekvenser
 • Deteksjon av radiobølger frekvenser mellom 1 MHz og 12000 MHz
 • Deteksjon av GPS trackere via magnetsensor-antenne
 • Følger med ekstern kameralinse-detektor
 • Høy følsomhet med utmerket nøyaktighet

Ulemper

 • Litt høy pris

Detektor for å oppdage mobilavlytting

Flerfunksjonell detektor (RF-680)

RF-680 detektoren er en allsidig detektor som inneholder både signal deteksjons funksjon, infrarødt LED-lys for søking av kameralinser og magnetsensor for å oppdage GPS trackere. Alle disse funksjonene er integrert i denne detektoren, noe som gir mye funksjoner med pengene. Den søker frekvenser mellom 1 MHz og 8 GHz.

Fordeler

 • Inneholder søker for kameralinser, frekvens deteksjon, deteksjon av magnetiske GPS brikker
 • Flere funksjoner til en rimelig pris
 • Kan detektere enheter som opererer på veldige lave frekvenser

Ulemper

 • Kan ikke skille mellom forskjellige type frekvenser

Flerfunksjonell detektor

RF og lins detektor (DSA90)

DSA90 RF og lins detektoren inneholder to moduser for frekvensdeteksjon og søking på kameralinser. Den kan reagere på alle typer strålinger inkludert eksterne kilder utenfor huset. Kan avdekke signaler fra 100 MHz til 3 GHz. Denne passer til bruk i et lite rom, og er ikke beregnet som en "profesjonell" bug detector.

Fordeler

 • Best økonomiske valget for alle som ønsker et hjelpeverktøy i tillegg til manuell søk
 • Bra følsomhet ift. prisen
 • Inspeksjon på helseskadelige strålinger i et hus eller leilighet

Ulemper

 • Begrenset frekvens deteksjon
 • Kan ikke skille mellom forskjellige typer av frekvenser
 • Reagerer på alle radiobølger fra inne og ute, noe som gjør vanskelig å lokalisere signal-kilder

Kameralins detektor (SKD04)

Dette er en kameralinse detektor. Den har et stort kikkeglass med 12 stk. sterke infrarøde LED-lamper. LED-lampene kaster infrarøde lys i rom som kan bli reflektert i kameralinse. Lys-refleksjonen gjøre seg bemerket når man kikker gjennom søkeren. Dette er perfekt verktøy til å avdekke både trådløse og DVR kameraer.

Fordeler

 • Veldig effektivt når det gjelder søking på skjulte kameralinser
 • Stort kikkeglass
 • Sterke infrarøde LED-lamper

Ulemper

 • Kan ikke oppdage avlytting og mikrofoner

kameralinse detektor

Hva gjør du hvis du har oppdaget noen?

Du bør ikke røre eller avmontere det. Gå umiddelbart ut fra kameraets opptaksfelt og kontakte politiet slik at de kan undersøke nærmere. Ved å gå fra kameraet reduserer du overskriving på gamle opptak. Det kan være at bilde av gjerningsmannen ble lagret til minnet, når han/hun holdte på med å montere kameraet. Sjansen er stor for å finne gjerningsmannen som har filmet seg selv. Det samme gjelder også avlytting.

Konklusjon

I de siste årene har det vært en kraftig økning på bruk av skjult overvåkning spesielt gjennom trådløse WiFi spionkameraer som kan sende video over nettet til hvor som helst i verden. Det har også vært betydelig økning på anvendelse av diverse avlyttingsutstyr som trådløse mikrofoner eller GSM Bug. Den beste forhåndsregelen er å være oppmerksom på hvem har eller skal få tilgang til hus eller kontor. Hvis din bolig ble oppusset, og du var ikke til stede mesteparten av tiden under oppussing, skal du gå grundig igjennom og undersøke boligen din. Når du har kjøpt eller leid en leilighet eller et hus, gå gjennom boligen før du flytter inn. Når du skal bo i hotell eller AirBnB, undersøk rommene før innsjekking.

Hvis du har mistanker eller legger merke til indikasjoner om at noen har plantet mikrofon eller kamera i dine omgivelser, anbefaler vi bruk av RF detektor og kamera detektor. Sjekk dette produktsortimentet her på nettsiden. Du kan gjerne ta kontakt med oss, dersom du trenger hjelp.