Byer og tettsteder er utstyrt med avanserte teknologier - kameraer, smarttelefoner, datamaskiner, osv. Gater, veier, boliger og kontorer er utstyrt med digitale innovasjoner. Teknologi forbinder mennesker, bedrifter. Det hjelper oss til å samle informasjon og holde oss oppdatert med hva som skjer i verden. Det er en integrert del av vår livsstil.

Overvåkningsutstyr og hva det brukes til

Er det lurt å bruke teknologi for å beskytte oss selv og våre omgivelser? Er det viktig å dokumentere ting og saker som tyveri, overgrep, mishandlinger? Er det viktig å ivareta sikkerheten for våre kjøretøy og verdisaker? Vi tenker at svaret på disse spørsmålene er ja hvis vi bruker overvåkningsutstyr til å ivareta sikkerhet for oss og våre eiendeler så lenge det ikke krenker personvern til andre. Det er det hvor overvåkningsutstyr spiller en stor rolle i hverdagens liv. I denne artikkelen beskriver vi forskjellige overvåkningsutstyr og hva de kan brukes til i hverdagen. Vær oppmerksom på at bruk av overvåkningsutstyr omfattes av lov om behandling av personopplysninger. Forskjellige land har ulike lovbestemmelser ved bruk av overvåkningsutstyr. Du kan lese mer om lovbestemmelse rund kameraovervåkning.

Kameraovervåkning av eiendommer og næringslokaler

Store byer og tettsteder med mange innbyggere er grobunn for kriminalitet. Større velstand betyr at mange av oss er utsatt for innbruddstyver. Investering i et overvåkningskamera er et effektivt middel for å videoovervåke hus inne og ute rundt bolig og næringslokaler. Du trenger ett eller flere overvåkningskameraer enten for å holde øye med hus, hytte og garasje, eller for næringslokaler. Stedværelse av overvåkningskamera ved inngangsparti kan nok skremme bort innbruddstyver. Sikkerhet mot innbrudd i form av alarm eller kameraovervåkning gir deg fordel ved forsikringspremie eller lån, når du skal forhandle med forsikringsselskap.

IP overvåkningskamera med solcellepanel kan installeres i bygninger ute eller inne. Det fungerer som et webkamera slik at du kan se direkte video på mobil via en app uansett hvor i verden. I tillegg får du melding på mobil når uvedkommende kommer inn i overvåket område. Det lagrer opptak til minnekort slik at du kan laste ned opptak via appen. Du kan også montere ringeklokke med WiFi kamera ved inngangsdør slik at du får kontroll hva som skjer i inngangsparti. Du får varsel på mobilen din, når noen nærmer seg til dør, eller ringe på døren, så kan du se og snakke med vedkommende.

overvåkningskameraer

ringeklokke med IP kamera

GPS tracker for kjøretøy og person

Hvert år stjeles tusenvis av biler i Norge. I 2013 ble det anmeldt 7448 tyverier av motorkjøretøy totalt, hvorav 3843 biler. Det er ikke rart at mange av oss er bekymret for sikkerheten til våre dyre biler, motorsykler. Enten du eier en dyr bil eller driver med bilutleie, eller har transportselskap. Uansett grunnen gir GPS tracker for bil god kontroll over din bil. Våre GPS Trackere er effektive sporingsenheter. De gir informasjon på lokasjon i sanntid, og rutehistorikk. Når det gjelder egen personlig sikkerhet, kan GPS sporing for person gi verdifull sikkerhet for barn og aldre, eller hvis du skal gå tur i utmark.

GPS sporing

gps tracker

Lytt av eller ta opp lyd

Det er mange situasjoner hvor man har behov for lydopptak, når man snakke med motpart om viktige saker, enten man vil dokumentere avtaler med kunder eller man vil huske hva ble sagt i en møte. Kanskje ønsker man ta opp lyd relatert til famille. Lydopptaker eller såkalt diktafon er utstyr som brukes til formålene. I mange tilfeller har bedrifter behov for å ta opp telefonsamtale for å forbedre sine kundeservice, eller for å dokumentere saker som ble snakket med kunder i telefon. Det fins hodetelefon til opptak av mobiltelefonsamtale som kan brukes til å ta opp telefonsamtale på begge sider.

Noen velger å ta opp lyd i skjul, kanskje de mener at synlig lydopptak fører til at personer modererer egnt utsagn når de vet at at de blir tatt opp. Det fins lydaktivert opptaker som tar opp kun når det er lyd. Den er et godt valg, dersom man ønsker å spille inn samtale uten å være til stede. De fleste stemmeaktiverte opptakere har lange batteritider for eksempel denne lydopptakeren skjult i powerbank. Penn med opptaker er godt valg, dersom du deltar i samtaler. Du kan skrive med pennen, mens den tar opp.

Det fins situasjoner og forhold hvorved noen ønsker å avlytte rom eller bil direkte. Kanskje man ønsker å avlytte sin egen bil når tenåringen bruke den. Det kan foreligge noen grunn når man velge å avlytte i skjul. Det fins det effektive avlyttingsutstyr såkalt GSM Bug som gjør mulig å avlytte gjennom egen mobiltelefon. Fordelen med disse avlyttingsutstyr er at man ikke trenger fysisk tilgang til enhet for å hente ut opptak. Man kan sitte hvor som helst i verden, og avlytte når man vil. Vær oppmerksom på at hemmelig opptak eller avlytting av samtaler mellom andre er forbudt etter straffeloven.

Skjulte kameraer

Vi har beskrevet tradisjonelle overvåkningskameraer ovenfor. Men det fins små kameraer som er forkledd som hverdagslige gjenstander. Sånne typer av skjulte kameraer kan man gjerne kalle spy cam eller spionkamera. Ikke alle som har bærbare skjulte kameraer må være detektiver. I mange situasjoner kan et skjult kroppskamera være ganske nødvendig. For eksempel journalister som ønsker skjult videoopptak. Bærbare skjulte kameraer er svært effektive for å dokumentere ting og saker undervise. Spionpennen med kamera er en klassiker som minner om den legendariske kult figuren James Bond 007. Kanskje noen ønsker å plassere kameraer i huset sitt uten at andre legger merke til, for eksempel røykvarsler med kamera.

pen med spionkameraspionkamera brille

Oppsummering

Det fins det mange steder som holder ting med høye verdier. Banker har store mengde av pengesedler. Museer stiller verdifulle gjenstander. Selskaper har verdifulle utstyr. Privatpersoner har eiendeler som bil, hus, hytte. Disse verdifulle ting kan bli utsatt for tyveri. Noen må/ønske å dokumentere ting og saker. Riktige utstyr kan hjelpe til å skaffe viktige informasjoner som bidrar til egen sikkerhet, og sikkerhet til institusjoner og næringsliv.

Anmerkning

Vær oppmerksom på at metodene som er beskrevet i denne artikkelen informerer om generelle muligheter som teknologien gir til brukeren, og skal ikke oppfattes som oppfordring. De er ikke nødvendigvis i samsvar med lovlige bruksområder i hvert enkelt land. Du som bruker må informere deg om lovverk og lovlige bruksområder i ditt land når du skal bruke denne typen av produkter.