De tekniske gjennombruddene som har fulgt utviklingen av smarte telefoner, har også gjort det enklere for privatpersoner å bedrive telefonavlytting. Grunnene til dette kan være flere. Ofte brukes denne typen teknologi for å avsløre en utro partner, eller for å avsløre svik i forretningslivet. Men utroskap eller svindel er ikke de eneste årsakene til at noen velger å overvåke mobiltelefoner. Et overvåkingsprogram kan også brukes som en ekstra sikkerhet mot tyveri, eller mot andre som forsøker å bryte seg inn på din mobil. Med et installert overvåkingsprogram kan du til en hver tid vite hvor telefonen din er, du kan ta bilder med begge kamera på mobilen, og du kan ta opp samtaler som finner sted i mobilen sine omgivelser.

Avlyttingsprogramvare i mobiltelefon

Avlyttingsprogramvare, også kjent som spionprogramvare eller overvåkingsprogramvare, er en type programvare installeres i en smarttelefon, og er utviklet for å samle inn informasjoner uten at brukeren er klar over det. Avlyttingsprogramvare kan registrere tastetrykk, tekstmeldinger, anropslogg, bilde- og videofiler og andre informasjoner. Denne informasjonen kan deretter overføres til en server via Internett, og brukes til å spionere på brukeren informasjoner på telefonen. Det er viktig å merke seg at avlyttingsprogramvare er ulovlig å bruke uten samtykke fra personen som blir overvåket.

Hvilke grenser setter loven for telefonavlytting?

Ikke all bruk av overvåkingsutstyr, for avlytting av egen eller andres telefon er direkte lovlig. Det er for eksempel lovlig å overvåke din egen eiendom, som en mobil som du eier og bruker. Husk at avlytting av andre personers mobiltelefoner i privat sammenheng er ulovlig uten vedkommende samtykke.

Hvordan installerer man programvare for overvåking av telefon?

Det fins avlyttingsprogramvaren som fungerer både for avlytting av iPhone, så vel som for avlytting av mobiltelefoner fra andre produsenter, som Android-telefoner. Gjennom installering av en overvåkningsprogramvare i en mobiltelefon får man tilgang både på alle hovedfunksjoner og avanserte funksjoner. Ekstrafunksjonene for overvåking inkluderer det å kunne overhøre samtaler og å kunne ta dem opp automatisk, samt å avlytte rom, og muligheten til å bryte passord, ta bilder og video med den gjeldende telefonen eller å styre utsending av SMS fra den gjeldende telefonen.

Før programvaren installeres må det gjennomføres såkalt Rooting på Andrid-telefoner, eller Jailbreaking på iPhone. Dette innebærer å fjerne installerte software-begrensninger på iPhones, som gjør det mulig å installere apps, som ikke kommer fra App Store. Android-telefoner er allerede open source, så per definisjon er de allerede “jailbroken”. Rooting gir deg derimot tilgang til hele operativsystemet.

Men det er viktig å merke seg at jailbreaking eller rooting kan ha noen ulemper. Først kan det føre til sikkerhetsrisikoer, da enheten ikke lenger er beskyttet av de samme sikkerhetsfunksjonene som er bygget inn i iOS-operativsystemet eller i Android-operativsystemet. Du kan også miste garantien din fra produsenten hvis du jailbreaker eller roter enheten, og noen applikasjoner eller funksjoner kan slutte å fungere.

Det er også verdt å merke seg at jailbreaking og rooting er en teknisk prosess som krever en viss grad av teknisk kunnskap og kan føre til problemer hvis det ikke gjøres riktig. Hvis du bestemmer deg for å jailbreake eller rote enheten din, bør du gjøre grundig undersøkelse på forhånd og sørge for å følge instruksjonene nøye for å unngå problemer.

Jailbreaking på iPhone

Jailbreaking er en prosess hvor man fjerner begrensningene som er satt av Apple på iPhone-mobiltelefoner og iPad-nettbrett. Dette gjør det mulig for brukere å installere applikasjoner og gjøre endringer på enheten som normalt ikke ville vært tillatt av Apple. Når du jailbreaker en iPhone, får du tilgang til en tredjepartsbutikk kalt Cydia, hvor du kan laste ned applikasjoner som ikke er godkjent av Apple og tilpasningsmuligheter som ellers ikke ville vært mulig. Dette inkluderer applikasjoner som ikke er tilgjengelige i App Store, tilpasningsmuligheter for temaer, ikoner, låseskjermen og mer.

Rooting på Android telefon

Rooting på en Android-mobiltelefon er en prosess som gir brukeren tilgang til den administrative brukerkontoen (også kjent som "root-tilgang") på enheten. Dette gir brukeren full kontroll over enheten og muligheten til å gjøre endringer som ellers ikke ville vært mulig. Når du rooter en Android-enhet, får du tilgang til systemfiler og kan gjøre endringer som å installere tredjepartsprogramvare, tilpasse grensesnittet, øke ytelsen, endre operativsystemet og mye mer.

Hva gir moderne teknologi for telefonavlytting muligheten til? Hvordan avlytte en mobil?

Etter at programvaren er installert på telefonen, så har du full mulighet til å styre den gitte telefonen. Dette skjer over en nettside, som er knyttet til overvåkingsutstyret i telefonen. Her kan du logge deg inn, for å se på forskjellige varianter av lagret data.

Overvåkingsprogramvaren gjør det mulig å se på SMS-trafikken på telefonen, så vel som hvilke bilder som er blitt sendt og mottatt. Du kan også se listen over gjennomførte telefonsamtaler, så vel som at du får innblikk i de samtaler gjennomført med installerte chatteprogrammer. Du kan også se på eposttrafikken, og internettaktiviteten fra telefonen. Samtidig kan du også selv skrive SMS-er som sendes fra telefonen, uten at de etterlater seg noen spor på selve telefonen.

Dertil er det selvfølgelig også mulig å avlytte telefonsamtaler, eller å gjøre opptak av bestemte samtaler. Det samme gjelder for VOIP samtaler, som gjennomføres med programmer som Skype eller Whatsapp, og liknende programmer.

Om mobilen skulle ligge i et rom hvor en samtale pågår, kan du også begynne å ta opp samtalen, ved å aktivere denne funksjonen gjennom online-portalen. Du kan også høre på alle typer samtaler mens de pågår.

Dertil kan du se en logg over hvor telefonen har befunnet seg over tid, og hvor den er akkurat i øyeblikket. Du kan skru kameraene av og på, og du kan skru mikrofonen til mobilen av og på, kun ved hjelp av overvåkingsprogrammet. Du kan også lagre passordet fra forskjellige tjenester som åpnes med mobilen, som for eksempel LinkedIn eller Hotmail.

Enkel styring og kontroll av mobilovervåkingen gjennom online-portalen

I all enkelhet kan du fjernstyre mobilen, og har tilgang på alle av mobilens funksjoner, gjennom online-portalen. Online-portalen er alltid knyttet til overvåkingsprogrammet i mobilen, og du kan selv bestemme hva som skal lagres eller loggføres. Dermed trenger du heller ikke å følge med hele tiden. Dette er noe som programmet tar seg av, akkurat slik som du har bestemt at det skal gjøres.

Anmerkning

Vær oppmerksom på at metodene som er beskrevet i denne artikkelen informerer om generelle muligheter som teknologien gir til brukeren, og skal ikke oppfattes som oppfordring. De er ikke nødvendigvis i samsvar med lovlige bruksområder i hvert enkelt land. Du som bruker må informere deg om lovverk og lovlige bruksområder i ditt land når du skal bruke denne typen produkter.