Denne nettsiden bruker cookies. Les mer om cookies!

Historien bak spionkameraer & skjulte kameraer

Skrevet av Admin SpyGadgets.no 10. Dec 2016 0 Kommentar

Føler du av og til at noen ser på deg, selv om ingen andre mennesker er til stede? Skjulte kameraer er overalt. Både i offentlige og private områder. Du kan aldri være helt sikker på at du er alene. Mange av oss har enten ikke peiling eller vet for lite om skjulte kameraer & spionkameraer. Vi gir deg i denne artikkelen et innblikk i historien og hemmelighetene bak skjulte kameraer.

 

Hva er skjulte kameraer & spionkameraer

Skjult kamera eller spionkamera er et kamera som er forkledd som en annen ting. Spionkameraer & skjulte kameraer kan innebygges i hverdagslige gjenstander som kulepenner, vekkerklokker, armbåndsklokker, briller, veggklokker, kopper og i andre gjenstander. Spionkameraer kameraer blir brukt for å filme intetanende personer uten at de legger merke til skjult videoopptak. Kameraer er «skjult» fordi det ikke er synlig for personer som blir filmet. Skjulte kameraer blir brukt av både hemmelige etterretningstjenster og private personer i hele verden. Bruk av slik skjulte videoovervåkningsutstyr har økt kraftig i siste 10-15 årene spesielt i sammenheng av hyppige terrorangrepe.

 

Historien bak spionkameraer og skjulte kameraer

Skjul filming og videoovervåkning har vært i bruk ifra begynnelsen av 20. århundre. Skjult kameraovervåkning og filming hadde vært i brukt kun av hemmelige etterretningstjenester og militær inntil slutten av 20. århundre, når de første spionfilmer, og nye tjenester som private etterforskere dukket opp. Etter hvert begynte man å utvikle flere og flere små kameraer som kan skjules i forskjellige gjenstander. I årene før første verdenskrig begynte den britiske regjeringen å utvikle de første spion fotoapparater.

Dette spionbildet ble gjort på en kvinnlig aktivist i fengselsgården i London. Hun var fengslet pga deltakelse i politiske kvinnebevegelser i begynnelsen av det 20. århundre. 

 

Først spionasjebilde
Et av de første "spion" foto; En britisk kvinnelig aktivist i 1912

 

Minox: det første spionkamera

De fleste eksperter peker på Minox kameraet som det første spionkameraet. Utviklet av den tysk-latvisk oppfinneren Walter Zapp. Det ble produsert i Latvia fra 1937 til 1943. Selv om både russerne og tyskerne okkuperte Latvia under andre verdenskrig, ble det ikke brukt av det latviske forsvaret. Det var mer som teknologikunst enn et potensielt nyttig verktøy.  Men under den kalde krigen begynte både vestlige og østlige land å ta i bruk disse kameraene. Minox har en rik historie og er sett på som det ledende spionkameraet. Minox var så populær under den kalde krigen at det derfor ble utviklet mange av denne typen. DDR laget en børste til å skjule et Minox spionkamera.

 

spionkamera i børste
Denne børsten ble laget for å skjule et Minox kamera, og ble brukt på hele 1960 og 1970-tallet

 

Minikamera for å fotografere hemmelige dokumenter

For noen år siden stilte CIA-museet ut en rekke av spion gadgets som ble brukt i den kalde krigen, noen av dem dukket opp i James Bond filmer. Microdot Kamera ble brukt primært for dokumentfotografering. Oppbevaring og håndtering av dokumenter var mye vanskeligere før e-post ble vanlig. Men denne enheten kunne fotografere hele sider på en liten negativ film.

Microdot Kamera
Et Microdat kamera som ble utviklet for å ta bilder av dokumenter

 

De brukte også et 35mm kamera som var skjult inne i en liten tobakksveske. Den ble produsert i Sveits, og filmrullen ble ført via en liten fjær mekanisme.

spionkamera
Spionkamera i tobakksveske

 

Multifunksjonell spionkamera til å fotografere gjenstander både i nær og fjern avstand 

Dette var et multifunksjonelt mini spionkamera. Spionkameraet kunne i tillegg til å ta bilder av dokumenter, også ta bilder av bygninger og større gjenstander på lang avstand.

minispionkamera
Multifunksjonelt mini spionkamera

 

Duer ble brukt for å ta spion flybilder

Hvordan kunne hemmelige etterretningstjenester ta spionaktige flybilder? CIA brukte et kamera som ble laget spesielt for å kunne bæres av en due, med håp om at duene skulle fly over anlegg som skulle spioneres. Det var veldig vanskelig å få tak i flybilder. Det var ikke stor sjanse for at duene skulle fly over målene. Kanskje de heller skulle bruke oppdrettsørner istedet for duer.

 

spionkamera duer
Spion duen
Først spionasjebilde
Duer ble brukt i den kalde krigen, de festet dette kameraet på duer

 

Skjult kamera i lighter

De beste kameraene var kompakte nok til å passe i vanlige gjenstander. Kodak utviklet et kamera som passet inni en lighter, og det amerikanske Office of Strategic Services (forløperen til CIA) brukte dette under andre verdenskrig.

spion lighter under andre verdenskrig
Spion lighter under andre verdenskrig

 

KGB spionkamera knapp

Små og lette F21 kameraer var populære blant KGB-agenter på 70-tallet. De ble brukt for skjult innbygging i knapper. Kameraets linse var skjult bak en falsk knapp på forsiden av en frakk. Når spionen trykte på en knapp med en fjernutløser, ble luken til den falske knappen åpnet raskt, og så tok kameraet bilde. På den tiden var kameralinser store, derfor måtte man lage spesielle knapper med luke som ble åpnet mekanisk gjennom en ledning. I dag fins det minikameraer med små linser som kan festes bak knapper uten noen luke, og man trenger ikke en gang mekanisk utløser, de styres via fjernkontroller. I dag fins det til og med WiFi spionkameraer skjult i knapper som overfører Live video til smarttelefoner. Hos SpyShop kan du finne begge to versjonene enkelt minikamera for skjult innbygging og spionkamera knapp. De passer utmerket for å skjule i klær.

 

skjult kamera i klær knapp
KGB brukte spionkamera med knapp som dette på 70-tallet

 

Tysk spionklokke med skjult kamera

Spionklokke med skjult kamera ble utviklet i Tyskland i 1949 etter andre verdenskrig. Spionagenter brukte klokken for å ta bilder i hemmelige møter og samtaler. Den ble solgt i USA helt frem til slutten av 50-tallet. Du kan finne mye mer moderne versjoner som denne spionklokken hos oss. 

 

Spionklokke med skjult kamera
Steineck A-B-C spionklokke ble produsert i Tyskland i 1949

 

DDR nattsyn kamera for skjul fotografering i mørke 

DDR var kjent for å bruke dette koffert spionkamera gjennom 70- og 80-tallet. Ifølge International Spy Museum, brukte man infrarød film, slik at Stasi-agenter kunne ta bilder i mørke. Dette var den første versjonen av nattsyn spionkamera.

 

spionkamera skjult i koffert
Skjult kamera med nattsyn infrarød som ble brukt av DDR agenter på 70 og 80-tallet

 

CIA spionpenn

Denne kulepennen med skjult kamera var utviklet av CIA i slutten av 70-tallet. CIA agenter brukter spionpennen for å ta bilder av hemmelige dokumenter. Vi har spionpenner som kan filme og ta bilder med høy oppløsning.

spionpenn med skjult kamera spionkamera
Spionkamera skjult i penn ble brukt av CIA agenter

 

Spionbok

Det er få eksempler på Haake og Albers bok spionkamera som ble patentert i Tyskland i 1888 av Haake and Albers. Den ble designet av Dr. Rudolph Krügener da navnet står på bokomslaget. Dette er et av de eldste spionkameraer som ble solgt under forskjellige navn i mange land. Noen få eksemplarer overlevde, og dette ble nylig solgt på en auksjon for 4500 amerikanske dollar.

spionbok med skjult kamera
Et av eldste spionkameraer "Dr. Rudolph Krügener" spionbok

 

Skjult minikamera i lommeklokke

John C. Hagelein lommeklokk med spionkamera er en amerikansk versjon av den tidligere britiske Lancaster spion lommeklokke. Den ble markedsført fra august 1895 med prisen på 5 dollar. Nylig ble en solgt på en auksjon for 18000 dollar.

spionkamera i lommeklokke
John C. Hagelein’s lommeklokken med spionkamera fra 1895

 

Dette var en av de første reklamene for spionpenn som skulle stikkes gjennom vegg. Dette var laget for å kikke gjennom pennen til andre side av vegg. 1 stk for 1 dollar, 2 stk for 7 dollar, 3 stk for 10 dollar og 6 stk for 19 dollar.

 

reklame spionpenn
Et avisutklipp for et spionutstyr

 

Spionmøte i Wien i 1983

Dette bildet var et av de mest kjente spionasje fotografering. Det ble tatt av Politiets Overvåkningstjeneste i Wien i 1983. POT brukte trolig et 35mm minikamera. Det viser Arne Treholt med russiske agenter i Nussdorferstarsse i Wien. Leiligheten hans i Oslo ble også avlyttet.

 

spionmøte i wien KGB og treholt

 

Takket være teknologiske fremganger i de siste 20 årene har man utviklet forskjellige skjulte overvåkningsutstyr. Det har blitt vanskelig å velge rett produkt som passer til et behov. Ta kontakt med oss i dag på epost eller ring oss på 94099099. Vi skal hjelpe deg for å finne rett produkt til ditt behov!

 

Anmerkning

Vær oppmerksom på at denne artikkelen informerer om noen produkter og generelle muligheter, som teknologien ga/gir til brukeren, og skal ikke oppfattes som oppfordering. De var/er ikke nødvendigvis i samsvar med lovlige bruksområder i hvert enkelt land. Du som bruker må informere deg om lovverk og lovlige bruksområder i ditt land når du skal bruke denne typen produkter. 

 

Følg oss på sosiale medier

Ikke gå glipp av nye artikler og produktpresentasjoner. Vi publiserer våre artikler og produktpresentasjoner på Facebook, Twitter, Youtube og LinkedIn. Følg oss på sosiale medier.

Følg oss på Instagaram:

instagram logo

Følg oss på Twitter:

Del denne artikkelen med andre og følg oss på Facebook:

Se på våre produktpresentasjoner på YouTube:

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...