Føler du av og til at noen ser på deg, selv om ingen andre mennesker er til stede? Skjulte kameraer kan være overalt. Både i offentlige og private områder. Du kan aldri være helt sikker på at du er alene. Mange av oss har enten ikke peiling eller vet for lite om skjulte kameraer. Vi gir deg i denne artikkelen et innblikk i historien og hemmelighetene bak skjulte kameraer.

Hva er skjulte kameraer & spionkameraer

La oss forklare først hva er egentlig skjult kamera. Hvis et kamera tar stillbilder eller filmer i skjul slik at ingen legger merke til, så snakker vi om skjult kamera. Manger kaller det gjerne spionkamera. Kjært barn har mange navn, men spionkamera referer til et kamera som er forkledd som en annen ting, mens skjult kamera kan være for eksempel et minikamera som er plassert på en måte slik at det ikke er synlig. Kameramoduler kan bygges inn i hverdagslige gjenstander som kulepenner, vekkerklokker, armbåndsklokker, briller, veggklokker, kopper og i andre gjenstander som vi vil kalle spionkameraer her. Sånne kameraer blir brukt for å filme intetanende personer uten at de legger merke til skjult videoopptak. Sånne hemmelige kameraer brukes av både hemmelige etterretningstjenester, bedrifter og private personer i hele verden. Bruk av slik skjulte videoovervåkningsutstyr har økt kraftig i de siste årene.

Historien bak spionkameraer og skjulte kameraer

Skjul filming og videoovervåkning har vært i bruk ifra slutten av 19. århundre. I begynnelse hadde skjult kameraovervåkning vært i brukt kun av hemmelige etterretningstjenester og militær. Når de første spionfilmer og nye tjenester som private etterforskere dukket opp, opplevde man økt produksjon av spionkameraer som man tidligere kalte detektivkamera. Etter hvert begynte man å utvikle flere og flere små kameraer som kan skjules i forskjellige gjenstander. 

Det første spionkameraet

I 1885 lagte Robert D. Gray et av de tidligste spionkameraene. Det ble utformet som en lommeklokke med den lille linsen som stikker ut fra et knapphull. Det var sirkelformet og hadde mulighet å ta seks bilder på en glassplate, så bildene ble sirkelformet. C. P. Stirn kjøpte rettighet til å produsere det lommekameraet. Rudolf Stirn bodde i den tyske hovedstaden Berlin hvor han produserte lommekameraet for sin bror C. P. Stirn. Fra 1886 til 1888 ble 15000 eksempler solgt.


Det første spionkameraet forkledd som lommeklokke - Robert D. Gray

Den mest kjente og første gatefotografen var snikfotografen på 1890-tallet "Carl Størmer". De mest kjente og oppbevarte snikfotograferinger som ble laget av det lommekameraet hører til Carl Størmer. Han var en norsk matematiker og fysiker. Han er mest kjent for sine arbeider innen teoretisk elektrodynamikk og kosmologi, og han var også en pioner innen studiet av Aurorae Polaris. Han var professor ved Universitetet i Oslo og ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 1962 for sine vitenskapelige prestasjoner. Størmer som en ung 19-årig student skafte seg et lommekamera som var en mindre versjon. Det fins hans kommentar til sine snikfotograferinger som ble publisert i St. Hallvard Journal i 1942: «Jeg gikk nedover Carl Johan, fant noen offerer, hilste og tok et bilde. Seks bilder om gangen, og så dro jeg hjem for å bytte glassplate.» Den fremtidige vitenskapsmannen tok rundt 500 slike hemmelige fotografier i årene 1893-1897 hovedstadens elite på paradegaten Karl Johan. De mange bildene av kvinner peker mot at de hadde erobret gatene og inntatt en ny samfunnsrolle.


Minox: Det moderne spionkameraet

De fleste eksperter peker på Minox kameraet som det første moderne spionkameraet. Utviklet av den tysk-latvisk oppfinneren Walter Zapp. Det ble produsert i Latvia fra 1937 til 1943. Selv om både russerne og tyskerne okkuperte Latvia under andre verdenskrig, ble det ikke brukt av det latviske forsvaret. Det var mer som teknologikunst enn et potensielt nyttig verktøy. Men under den kalde krigen begynte både vestlige og østlige land å ta i bruk disse kameraene. Minox har en rik historie og er sett på som det ledende spionkameraet. Minox var så populær under den kalde krigen at det derfor ble utviklet mange av denne typen. DDR laget en børste til å skjule et Minox spionkamera.

spionkamera i børste
Denne børsten ble laget for å skjule et Minox kamera, og ble brukt på hele 1960 og 1970-tallet

Gamle minikameraer for hemmelig fotografering

For noen år siden stilte CIA-museet ut en rekke av spion gadgets som ble brukt i den kalde krigen, noen av dem dukket opp i James Bond filmer. Microdot Kamera ble brukt primært for dokumentfotografering. Men denne enheten kunne man fotografere hele side på en liten negativ film.

Microdot Kamera
Et Microdat kamera som ble utviklet for å ta bilder av dokumenter

Spioner brukte også et 35mm kamera som var skjult inne i en liten tobakksveske. Den ble produsert i Sveits, og filmrullen ble ført via en liten fjær mekanisme.

spionkamera i tobakksveske
Spionkamera i tobakksveske

Dette var et multifunksjonelt minikamera. Spionkameraet kunne i tillegg til å ta bilder av dokumenter, også ta bilder av bygninger og større gjenstander på lang avstand.

 multifunksjonelt minikamera
Multifunksjonelt mini spionkamera

Duer ble brukt for å ta spion flybilder: Hvordan kunne hemmelige etterretningstjenester ta hemmelig flybilder i gamle dager? CIA brukte små kameraer som ble laget spesielt for å kunne bæres av en due, med håp om at duene skulle fly over områder som skulle spioneres på. Det var veldig vanskelig å få tak i flybilder i gamle dager. Det var ikke stor sjanse for at duene skulle fly over målene.

spionkamera duer Først spionasjebilde

De beste kameraene var kompakte nok til å passe i vanlige gjenstander. Kodak utviklet et kamera som kunne passe inni en lighter som amerikanske Office of Strategic Services (forløperen til CIA) brukte under andre verdenskrig.

spion lighter under andre verdenskrig
Spion lighter under andre verdenskrig

KGB knappekamera: Små og lette F21 kameraer var populære blant KGB-agenter på 70-tallet. De ble brukt for skjult innbygging i knapper. Kameraets linse var skjult bak en knapp på en frakk. Når man trykte på en knapp med en fjernutløser, ble luken til knappen åpnet raskt, og så tok kameraet et bilde. På den tiden var kameras objektiver store, derfor måtte man lage spesielle knapper med luke på som ble åpnet mekanisk gjennom en ledning. I dag fins det små kameraer med små linser som kan festes bak vanlige skjorteknapper, og man trenger ikke heller en gang mekanisk utløser, da styrer man gjennom trådløse fjernkontroller. I dag fins det til og med WiFi spionkameraer skjult i knapper som overfører Live video til smarttelefoner. Hos SpyShop kan du kjøpe mest moderne knappekamera som Lawmate PV-500NP skruekameraDette passer utmerket for å skjule i klær.

skjult kamera i klær knapp
KGB brukte spionkamera med knapp som dette på 70-tallet

Tysk spionklokke med skjult kamera: Spionklokke med skjult kamera ble utviklet i Tyskland i 1949 etter andre verdenskrig. Spionagenter brukte klokken for å ta bilder i hemmelige møter og samtaler. Den ble solgt i USA helt frem til slutten av 50-tallet. Du kan finne mye mer moderne versjoner som denne spionklokken hos oss.

Spionklokke med skjult kamera
Steineck A-B-C spionklokke ble produsert i Tyskland i 1949

DDR nattsyn kamera for skjul fotografering i mørke: DDR var kjent for å bruke denne kofferten som spionkamera gjennom 70- og 80-tallet. Ifølge International Spy Museum, brukte man infrarød film, slik at Stasi-agenter (DDR spioner ble kalt som Stasi-agenter) kunne ta bilder i mørke. Dette var den første versjonen av et nattsyn spionkamera.

spionkamera skjult i koffert
Skjult kamera med nattsyn infrarød som ble brukt av DDR agenter på 70 og 80-tallet

strong>CIA spionpenn: Denne kulepennen med skjult kamera var utviklet av CIA i slutten av 70-tallet. CIA agenter brukte spionpenn for å ta bilder av hemmelige dokumenter.

spionpenn med skjult kamera spionkamera
Spionkamera skjult i penn ble brukt av CIA agenter

Spionbok: Det fins få utgaver på Haake og Albers bok spionkamera som ble patentert i Tyskland i 1888 av Haake and Albers. Den ble designet av Dr. Rudolph Krügener da navnet står på bokomslaget. Mange av denne modellen ble solgt i mange land. Noen få eksemplarer overlevde, og dette ble nylig solgt på en auksjon for 4500 amerikanske dollar.

spionbok med skjult kamera
Et av eldste spionkameraer "Dr. Rudolph Krügener" spionbok

Skjult minikamera i lommeklokke: John C. Hagelein lommeklokke med kamera er en amerikansk versjon av den tidligere britiske Lancaster spion lommeklokke. Den ble markedsført i 1895 med prisen på 5 dollar. Nylig ble en solgt på en auksjon for 18000 dollar.

spionkamera i lommeklokke
John C. Hagelein’s lommeklokken med spionkamera fra 1895

Dette var en av de første reklamene for et spionkamera som var utformet som en kikke hull med smal rør. Man skulle stikkes røret gjennom vegg. Gjennom kikke-hullet kunne man se på andre sider av vegger og ta bilder. 1 stk for 1 dollar, 2 stk for 7 dollar, 3 stk for 10 dollar og 6 stk for 19 dollar.

reklame spionpenn
Et avisutklipp for et spionutstyr

Spionmøte i Wien i 1983 - Dette bildet var et av de mest kjente spionasje fotograferinger. Det ble tatt av Politiets Overvåkningstjeneste i Wien i 1983. POT brukte trolig et 35mm minikamera. Det viser Arne Treholt med russiske agenter i Wien i Østerrike. Leiligheten hans i Oslo ble også avlyttet.

spionmøte i wien KGB og treholt

Takket være teknologiske fremganger i de siste 20 årene har man utviklet moderne skjulte overvåkningsutstyr. Det har blitt vanskelig å velge rett produkt som passer til et behov. Ta kontakt med oss i dag, hvis du lurer på noen!