Romavlytting har aldri vært enklere og rimeligere enn det er i dag. Den teknologiske utviklingen har gått ekstremt fort de siste årene, og det finnes nå svært avansert utstyr for romavlytting, med integrert GSM-modul, slik at du kan lytte med, uansett hvor i verden du befinner deg.

 

Slik virker en GSM-sender

En GSM-avlytter bruker akkurat samme teknologi som i en vanlig mobiltelefon. Enheten inneholder et SIM-kort og en liten GSM-modul som gjør at det er mulig å ringe til avlytteren, og få overført lyd, direkte via mobilnettet. Enheten har normalt ingen høyttaler, men bare mikrofon. Dette gjør at enheten vil være helt stille, og ikke avgi noe lyd som kan avsløre den, i det hele tatt.

 

Når du ønsker å avlytte rommet der avlyttingsutstyret er plassert, ringer du rett og slett til telefonnummeret som er koplet mot SIM-kortet som sitter i avlytteren. Enheten vil da slå på mikrofonen og du kan høre hva som skjer i rommet, akkurat som om det skulle være en vanlig mobiltelefon som overfører lyden. Noen romavlyttere har i tillegg en lyddetektor, og kan innstilles til å automatisk ringe et forhåndsdefinert telefonnummer, når det er aktivitet i rommet.

 

Programmering av overvåkningsenheten skjer i de fleste tilfeller ved å sende tekstmeldinger med kommandoer til SIM-kortet. Dette høres kanskje komplisert ut, men det er normalt helt uproblematisk, og godt dokumentert i manualen som følger med utstyret.

 

Batterilevetid og kontinuerlig drift

En utfordring med alle former for overvåkings- og avlyttingsutstyr er batterilevetiden. Heldigvis har det skjedd svært mye innen utviklingen av GSM-moduler de siste årene, og moderne utstyr for romavlytting via GSM har derfor normalt en standbytid på 6-7 dager, og mulighet for overføring av tale i 10-12 timer, før batteriet går tomt. Dersom man ønsker å utvide batteritid utover batterikapasitet på selv avlyttingsutstyr, kan en ekstern powerbank kobles til avlyttingsutstyr. Powerbank kan forlenge batterilevetid til avlyttingsenhet vesentlig. 

 

Ønsker du lengre driftstid, uten å måtte lade batteriet, finnes det flere utmerket avlyttings-enheter som får permanetnt strømtilførsel. Du kan for eksempel finne datamust med innebygd avlytter. datamusen virker akkurat som en hvilken som helst datamus som kobles på USB-porten til en datamaskin, og vil derfor ikke tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet.

 

Hva med toveis-kommunikasjon?

Det kan være tilfeller der man har behov for toveis-kommunikasjon, det vil si at man må kunne motta lyd, ikke bare sende lyd ut fra rommet man overvåker. Et typisk bruksområde er at man sitter i et møte, der man har behov for å motta instruksjoner fra en person som ikke er i rommet. Den beste måten å gjøre dette på, uten å vekke mistenksomhet blant personene rundt, er ved å benytte en øreplugg som kommuniserer trådløst med en GSM-enhet, for eksempel forkledd som et vanlig bankkort. Selve GSM-senderen tar seg av lydopptak og mottak av innkommende lyd, som videresendes til ørepluggen. På denne måten kan ørepluggen holdes svært liten, noe som gjør at den knapt vil være synlig, og derfor ikke tiltrekke seg oppmerksomhet.

 

Velg en enhet som ikke vekker oppsikt

Utstyr for avlytting via GSM-nettet kommer skjult i mange forskjellige typer produkter. Det kan være alt fra en ladekabel til en sender i en dørmagnet. Som alltid når det gjelder overvåkning, gjelder det også ved romavlytting å velge utstyr som ikke vekker oppsikt. Hvis vi ser bort fra mer avanserte former for avlyttingsutstyr, som er gjemt i vegg og loft, vil utstyret som kan kjøpes på spy shop, stort sett være synlig, også for dem vi ønsker å avlytte. Dette er imidlertid ikke noe problem, så lenge vi sørger for å ha det tekniske utstyret skjult i et objekt som har sin naturlige plass i rommet vi avlytter. Ønsker du for eksempel å avlytte et møterom på jobben, vil en GSM-sender forkledd som en USB-lader, plugget i et støpsel i veggen, virke helt normalt og ikke vekke noen form for oppsikt.

 

Vi vet at det kan bli vanskelig å velge rett produkt som skal passe akkurat til behovet på romavlytting. Send oss en epost eller ring oss, så vi hjelper deg med produktvalg. 

 

Anmerkning

 

Vær oppmerksom på at metodene som er beskrevet i denne artikkelen informerer om generelle muligheter som teknologien gir til brukeren, og skal ikke oppfattes som oppfordering. De er ikke nødvendigvis i samsvar med lovlige bruksområder i hvert enkelt land. Du som bruker må informere deg om lovverk og lovlige bruksområder i ditt land når du skal bruke denne typen produkter.

 

Følg oss på sosiale medier

Ikke gå glipp av nye artikler og produktpresentasjoner. Vi publiserer våre artikler og produktpresentasjoner på Facebook, Twitter, Youtube og LinkedIn. Følg oss på sosiale medier.

Følg oss på Instagaram:

instagram logo

Følg oss på Twitter:

Del denne artikkelen med andre og følg oss på Facebook:

Se på våre produktpresentasjoner på YouTube: