Denne nettsiden bruker cookies. Les mer om cookies!

Alt du trenger å vite om GPS sporing og GPS tracker

Skrevet av Admin SpyGadgets.no 18. Nov 2021 0 Kommentar

Denne artikkelen gir deg inngående og detaljerte informasjoner om GPS tracker og teknologien rundt GPS sporing for å sikre at du har all den informasjonen du trenger for å velge sporingsbrikke som passer til deg og ditt behov og bruke den på den mest effektive måten.

 

Hva er GPS og hvordan fungerer det?

Global Positioning System (GPS) er et navigasjonssystem som bruker satellitter og mottakere med algoritmer for å bestimme steds-, hastighets- og tidsdata. Systemet består av omtrent 30 satellitter som går i bane rundt jorden. GPS fungerer gjennom en teknikk som kalles trilaterering. Trilateration brukes til å beregne koordinater i sanntid i alle tre dimensjoner (brede, lengde og høyde). Satellitter som går i bane rundt jorden sender signaler som skal leses og tolkes av en GPS enhet plassert på eller nær jordoverflaten. For å beregne lokasjon må en GPS enhet kunne lese signaler fra minst fire satellitter. Hver satellitt i nettverket sirkler rundt jorden to ganger om dagen, og hver satellitt sender et unikt signal. Til enhver tid kan et GPS utstyr lese signalene fra seks eller flere satellitter.

GPS system

 

Hva brukes GPS tracker til?

GPS tracker er et nyttige utstyr for både private personer, bedrifter og organisasjoner i mange forskjellige bransjer. Man bruker GPS teknologien i luft-, sjøfart og flåtestyring til daglig. GPS fungerer til enhver tid og i nesten alle værforhold. Det er 2 hovedbruskområder for GPS:

 • Navigasjon: Komme fra ett sted til et annet.
 • Sporing: Overvåking av eiendeler som kjøretøy eller utstyr, eller bevegelse av personer.

Vi behandler bruksområdet som gjelder sporing i denne artikkelen. GPS teknologien har blitt nesten allestedsnærværende i det moderne livet. De fleste av oss bruker det hver dag uten å tenke på det. GPS merking brukes til å lokalisere og loggføre geografiske posisjoner til personer eller gjenstander som kjøretøy eller utstyr. Bruksområder inkluderer fra overvåking av selskapets utstyr eller personlige verdisaker til sporing av personer eller kjøretøy. Sporingsbrikker kommer i forskjellige størrelser og stiler.

 

GPS sporing krever en sporingsbrikke plassert i et kjøretøy, festet på et utstyr eller båret av en person. Sporingsenhet samler inn og loggfører informasjoner om lokasjoner til enhver tid. Informasjoner sendes til en ekstern server eller lagres til enhets minne avhengig hva slags type av enhet brukes. Når man bruker en passende programvare, kan man se rutehistorikk og flere andre informasjoner som hastighet, tidspunkt. Sånne formasjoner kan brukes til å få oversikt over bevegelser. GPS sender kan også brukes for å skaffe elektronisk kjørebok, som de fleste bedrifter innen transport er pålagt å føre det. GPS Tracker kommer nemlig i mange former og noen er svært små, slik at de er veldig vanskelig å få øye på. Sporing spiller en viktig rolle i alle typer bruksområder som brukes av redning og kommersiell og personlig bruk. Her er noen av måtene GPS sporing brukes på:

 

Søk og redning: GPS sporing brukes i søk og redningsaksjoner. Det hjelper redningsteam med å holde oversikt over hvor de skal søke ved hjelp av GPS data som de får fra vedkommende mobiltelefon.

 

Sporing av kjøretøy: Virksomheter i transportbransjen har ofte flåtestyring. De bruker GPS tracker bil for å overvåke kjøretøyene sine. Ved å installere GPS sporingsbrikker på kjøretøy kan virksomheter overvåke sjåførers lokasjoner og statuser som gir detaljerte og verdifulle innsikt. GPS sporing blir også brukt av private personer som ønsker å holde øye med sine biler, båter og motorsykler.

 

GPS sporing barn og eldre: De fleste foredlere er bekymret om sine små skolebarn, eller noen har eldre slektinger med demens. En passende sporingsenhet som GPS klokke eller sporingsbrikke gir ekstra sikkerhet for å holde øye med barna og eldre. Ved å bruke digitale kart på smarttelefonen kan familie og venner bruke en sporingsenhet for å få oversikt over sine nærmeste. Dette har faktisk hjulpet mange å komme seg i sikkerhet. Foreldre som er redde for sine barn er svært takknemlig for GPS klokke til barn. Det er ingen hemmelighet at enkelte bydeler har høy kriminalitet, og dersom det skulle skje noe så kan GPS sporing for barn øke sjansen for at barna kommer til rette igjen.

 

Det er ikke barn som kan ha god nytte av GPS, særlig de eldre med demens har god nytte av en gps tracker. Vi leser jo ofte i avisen av en eller annen forkommen eldre herre eller dame har gått seg bort eller ikke vet hvor de er. Hvis de derimot har en klokke med GPS kan deres nærmeste finne dem raskt igjen. Ved å kombinere avanserte programmer og GPS kan også svaksynte og blinde mennesker bruke denne informasjon til å ferdes i omgivelser uten en ledsager.

 

GPS sporing mennesker: Noen velger å overvåke en person, spesielt når det er mistanke om utroskap. Når man har sterk mistanke om at sin bedre halvdel er mer enn bare venner med noen, da kunne det ha blitt praktisk å bruke en GPS sporer. Men dette kan krenke personvernet til den enkelte dersom sporing skjer i det skjulte.

 

Sporing av utstyr og verdisaker: Bedrifter må ofte holde øye med viktige og verdifulle utstyr. GPS sporing av utstyr har kommet langt de siste årene, noe som gjør det fullt mulig for å holde styr på eiendeler. Ting som kan spores er nesten ubegrensede. Noen av disse kan være:

 • Smykker
 • Forsendelser i transitt
 • Verdifulle bedriftutstyr
 • Handelsvarer
 • Containere på lasteskip
 • Verdifulle kunstverk

Det fins to typer GPS sporingsenheter

En vanlig GPS tracker sender informasjoner til ekstern server, hvor en spesial programvare behandler innkommende informasjoner. Sporingstjenste gir mulighet for å se sporingsdata både via nettleser på PC og mobil app. Når man logger seg inn i sporingssystemet via PC nettleser eller mobil app, kan man se hvor kjøretøy, person eller utstyr befinner seg i nåværende tidspunkt, og hente ut rapport om bevegelse hvor vedkommende person eller utstyr har vært, eller hvilke ruter vedkommende bil har kjørt. Denne typen kalles gjerne aktive GPS trackere, og må ha et sim-kort med inkludert datatrafikk, og de fleste har kostnader på sporingsstjenester.

 

Det fins GPS tracker på markedet som loggfører GPS data og lagrer informasjoner i sitt internt minnet. Sporingsdata kan lastes inn i en spesial programvare som gir mulighet til å analysere lokasjonene og rutene. Denne typen sporingsbrikke kalles gjerne passive GPS trackere eller GPS logger. De trenger ingen sim-kort, så er det en stor fordel i forhold til aktive sporingsenheter når det er snakk om fortløpende kostnader på abonnementer. Når det er sagt burde det også nevnet at passive sporingsenheter ikke gir mulighet for lokasjonssporing i sanntid.

 

Hvor nøyaktig er GPS?

GPS enhetens nøyaktighet er avhengig av flere ting, for eksempel antall tilgjengelige satellitter, områdes forhold og mer. Noen faktorer som kan redusere GPS nøyaktighet:

 • Fysiske hindringer: Tunneler, underjordiske garasjer, kjellerleiligheter med betong-vegger, store fjell, tett område med høye bygninger.
 • Feilberegninger: GPS senders programvare er ikke utviklet i henhold til spesifikasjonene.
 • Kunstig forstyrrelse: Jamming enheter som kan blokkere GPS signal.

Nøyaktigheten er bedre i åpne områder uten høye bygninger som kan blokkere signaler. Denne effekten er kjent som en "urban canyon". Når en GPS tracker er omgitt av store bygninger, blir satellittsignalet først blokkert, og deretter sprettet, hvor det til slutt mottas av enheten. Dette kan føre til feilberegninger.

 

Hvordan fungerer en GPS tracker?

Som ovennevnt fungerer en GPS sporingsbrikke enten via SIM-kort, eller lagrer GPS sporingsdata til sitt internt minne. På et kjøretøy vil man bruke en sporingsbrikke enten drevet på eget internt batteri eller på permanent strøm (tilkobling på kjøretøys batteri, eller via billader). Alle typer av enheter til sporing av person har ladbart internt batteri. En aktiv GPS tracker samler inn informasjoner og overfører deretter til en ekstern server hvor en spesial programvare gjør det mulig til å aggregere og analysere sporingsdata.

 

Historisk sporingsdata: De fleste aktive GPS trackere er forbundet til sporingstjenster i form av apper og nettportaler. Man kan sjekke lokasjon i sanntid og hente rutehistorikk ved å logge inn på app eller nettportal. Når man bruker en app eller nettportal, kan man følge med direkte på smarttelefonen eller nettbrettet. Sporingsdata blir lagret i nettportalen samtidig som man får tilgang til sanntidsdata.

 

Løpende varsler på SMS: Man trenger ikke å følge med hele tiden. Mange GPS sporere kan programmeres til å sende SMS melding når vedkommende beveger seg utenfor et gitt område, eller kjører over en gitt fartsgrense.

 

Hva er varslinger fra GPS sporer?

GPS trackere er nyttige og effektive overvåkingsutstyr du trenger for å spore og overvåke tingene som betyr noe for deg. En modern GPS sporer gir detaljerte informasjoner om lokasjoner, tid, bevegelser, hastighet og mye mer. Selvfølgelig kan det være vanskelig å analysere alle disse dataene. Vår sporingsplattform har et velfungerende varslingssystemer, som kan sende deg viktige varslinger når situasjoner som hastighet over gitt fartsgrense, Geo-fence, oppstår. Varsel fungerer uten at du trenger å følge med trackeren den hele tiden. Når du får et varsel-melding, kan du logge på sporingsappen eller nettsiden og undersøke situasjonen.

 

Forskjellige typer av varsler: Avhengig av GPS tracker du kjøper, tilbyr vi flere forskjellige varslingalternativer. Disse inkluderer:

 • Bevegelsesvarsler forteller deg når tracker starter å bevege seg.
 • Hastighetsvarsler forteller når tracker har en hastighet over gitt fartsgrense.
 • Geofence eller såkalte Geogjerde er et geografisk avgrenset område som settes opp. Du vil få varsel når sporingsenhet forlater eller kommer inn det avgrensete området.
 • Varsel ved fjerning når GPS brikke avkobles eller fjernes.
 • Varsel ved lavt batterinivå når enheten får lavt batterinivå.

 

Hvilken GPS tracker passer best til deg?

Hvilken type tracker du velger er avhengig av hva du skal overvåke. Hvis du trenger å spore en bil, er valget helt annerledes enn når du ønsker å spore en person. Mange som ønsker å kjøpe en GPS tracker kan bli usikker når det kommer til faste abonnementsavgifter som ofte er forbundet ved bruk av enheten. Så de ser etter en GPS tracker uten abonnement og helst uten SIM-kort, men det må nevnes at ingen GPS tracker uten sim kan gi sporing i sanntid. Hvis sanntid lokasjonssporing ikke er viktig for deg, kan du gjerne vurdere vår GPS logger.

 

Ting som du skal tenker på i forkant før du bestemmer deg for en sporingsbrikke

 • Batteritid: Hvis du velger en GPS tracker som går på eget batteri, hvor lenge skal batteriet holde på en lading? 24 timer? 7 dager? Eller ett år? Husk at du ikke kan få lang batteritid, hvis du ønsker en liten GPS tracker. Små sporingsbrikker har vesentlig mindre batteritid i folrhold til de store.
 • Robusthet: Bør enheten være vanntett? Støtsikker?
 • Strømforsyning: Skal den kobles til permanent strøm via en lader eller kjøretøys batteri? Eller skal den ha eget batteri?
 • Størrelse og design: Hvor stor skal trackeren være? Skal den være skjult på en måte som denne skjulte GPS sporingsenheten i billader. Skal den har magnet får kunne festes på metalloverflate?
 • Funksjoner: Hvilke funksjoner vil du ha fra GPS-trackeren? Er det nok for deg å se aktuell lokasjon ved å få tilsendt via SMS, eller trenger du å se historiske sporingsdata?

Når du skal ha GPS sporing til bil, båt eller motorsykkel, har du valget mellom batteridrevet og fastmontert via kjøretøys batteritilkobling. Det fins fordeler og ulemper på begge to. Det er også spørsmål hvor mange kjøretøy du vil ha sporing på. I følgende går vi gjennom våre tilgjengelige GPS trackere. Noen av våre GPS trackere leveres med sporingstjenste via mobil app eller PC nettleser. Les mer om dette på nettsiden av sporingsplattformen.

 

Vanntett GPS tracker med langt batteritid: Denne enheten er designet for sporing til utstyr og kjøretøy, og har kraftig internt batteri på 30 dagers batteritid ved 2 timers bruk hver dag, og er bygget vanntett og robust som tåler de meste.

 • Kraftig magnet: Enheten har sterk magnet som lar enheten feste på metalloverflate. Dette gir mulighet til å installere trackeren på utside av bil.
 • Varsel på SMS: Mulighet å legge inn SOS-numre og sette opp varselfunksjonen slik at man får varsel på SMS når disse situasjonene oppstår: hastighet over gitt fartsgrense, Geo-fence, fjerning fra metalloverflate, åpne enhetens dekselet, kraftig støt, lavt batterinivå.
 • SIM-kart: Enheten trenger et standard sim-kort med minst 30MB i datatrafikk i måned.

Vanntett GPS tracker til bil

 

Fastmontert GPS tracker: Dette er en liten sporingsbrikke som kobles til permanent strømforsyning mellom 9V og 36V, dermed kan den tilkobles på alle typer av bilers batterier inkludert lastebiler. Fordelen er den permanente strømforsyningen, noe som holder enheten i drift hele tid. Den andre fordelen er oversikt over tenningstatus på motoren, mens batteridrevete typer ikke kan det. Denne typen passer til både flåtestyring og den enkelte.

 • Varselfunksjon: Opptil 3 mobilnumre kan legges inn for å få varsel på SMS, når disse situasjoner oppstår: hastighet over gitt fartsgrense, batteri-frakobling, Geo-fence, kraftig akselerasjon, kraftig bremsing, kraftig sving, kollisjon.
 • SIM-kort: Enheten trenger et mikro sim-kort med datatrafikk for minst 30MB per måned.

Liten GPS tracker til bil

 

GPS tracker til motorsykkel: Dette er utviklet for MC sporing. Sporingsbrikken er robust og vanntett, og må kobles til motorsykkels batteri. Den trenger standard sim-kort med minst 30MB i datatrafikk per måned. Det følger alle nødvendige ledninger som trenges for batteritilkobling. Den støtter varselfunksjoner som er angitt for den sistnevnte fastmonterte GPS trackeren til bil, og i tillegg kan sende varsel når motorsykkel beveger seg.

 

GPS tracker til motorsykkel

 

Skjult GPS tracker i billader: Dette er en spesiell flerfunksjonell GPS tracker som gir også mulighet for avlytting av bil. Selvsagt er hovedfunksjonen er GPS sporing, men den inneholder en skjult mikrofon, som lar deg høre når du ringer nummeret som hører til sim-kort. Den er forkledd som en billader kobles inn på sigarettenner uttaket i bil. Den ser ut som en hvilken som hest billader, og fungerer også som en velfungerende mobillader. Hvis du er på jakt etter en diskre GPS tracker til bil, er dette det beste valget. På overflaten ser man ingen lys, og det er ingen ting som kan vekke oppsikt. Strømforsyning kommer fra uttaket, så den vil fungere kun når bil er på. GPS trackeren har også en skjult nødhjelps knapp (SOS), som ringer deg opp, når den trykkes.

 • Varselfunksjon: Geo-fense, hastighet over gitt fartsgrense, plugges ut fra sigarettenner uttak, nødhjelps knappen trykkes.
 • Avlytting: Man kan sette opp trackeren i avlyttingsmodus, så kan man høre når man ringe til trackeren. Den har også lyd-sensor som kan detektere lyd slik at den ringer deg opp, når det er lyd i bil.
 • Sim-kort: Støtter nano-sim kort, og krever minst 30MB i datatrafikk per måned. For avlytting må et mobiltelefon sim-kort brukes. Data sim-kort fungerer ikke for avlytting.

Skjult GPS tracker til bil

 

Enkel GPS tracker modell GPT11: Vi i SpyShop anbefaler denne GPS sporinsenhet for din bil eller båt, hvis du ikke trenger detaljerte historiske sporingsdata, samtidig ønsker en enkel og bra sporingsutstyr. Trackeren kan betjenes både via SMS og app på mobil eller nettleser på PC. Den er veldig enkel i bruk. Man ringer til nummer som hører til sim-kortet, så sender trackeren en SMS med en link til google map kart hvor man får se lokasjon på kart.

 

Fordelen med denne sporingsbrikke er gratis bruk av sporingstjeneste via app eller nettleser. Utenom abonnement på sim-kort er det ingen avgift relatert til sporingstjensten. Den støtter vanlige varselfunksjoner som Geo-fence, hastighet og nødhjelps varsel (SOS). Den har eget oppladbart batteri med 80 timers batteritid i standby på en lading. Enheten kan kobles til 5V billader eller passende lader i båt. Husk at denne er ikke vanntett, så må du sørge for ekstra beskyttelse, hvis den blir brukt i omgivelse hvor den kan bli utsatt av vannsprut eller høy fuktighet.

 

Enkel GPS tracker

 

Mini GPS sporingsbrikke: Dette er en liten GPS tracker med mikrofon for avlytting. Den kan brukes både på person og bil. Den gir både nøyaktig lokasjonssporing i sanntid, oversikt over historiske lokasjoner og mulighet for direkte avlytting. Når det gjelder varselfunksjoner, gir den kun varsel på lavt batterinivå. Vi mener at denne passer bedre til sporing på personer eller verdisaker, siden GPS enheten har ikke varselfunksjoner som er typisk for GPS sporing bil. Men den kan vel brukes i bil dersom du ikke er interessert på avanserte varselfunksjoner. GPS trackeren støtter mikro sim-kort, og krever minst 30MB i datatrafikk per måned. For avlytting må du bruke vanlig tale sim-kort og ikke data sim.

 

Liten GPS tracker til person og eldre

 

Anmerkning til avlytting-funksjon: Noen av de ovennevnte modellene gir mulighet for avlytting, men det bør nevnes at disse GPS sporing enhetene er laget først og fremt for lokasjonssporing. Avlytting er en tilleggsfunksjon som ikke kan sammenlignes med fullverdige avlyttingsutstyr. Hvis du er mer interessert i utstyr for avlytting, kan du sjekke vårt produkts sortiment innen avlyttingsutstyr.

 

GPS logger: Dette er en passive GPS tracker, siden enheten lagrer GPS lokasjoner på sitt internt minne, og dermed trenger den ingen sim-kort. Den store fordelen med denne GPS sporingsenhet er ingen faste avgifter. Det er bare engangskostnad kun produktprisen. Ulempen er at du ikke har mulighet å se lokasjon i sanntid hvor trackeren befinner seg . Du kan hente ut sporingsdata via Google Earth programvaren når enheten kobles til datamaskin. Sporingsdata inneholder informasjoner om ruter og dato/klokkeslett. Gjennom Google Earth programvare kan du lage oversiktlige rapporter som kan brukes for elektronisk kjørebok.

 

GPS tracker uten sim

 

Bedrifter som er pålagt å føre kjørebok, kan bil utsatt av høye kostnader på grunn av faste avgifter ved bruk av aktive GPS sporingsenheter. Denne GPS loggeren kan gi en indirekte framgangsmåte for å få det som trengs for å ha godkjent kjørebok på plass. Dersom du vil undersøke ytterlige om at denne enheten gir funksjoner som trengs for ditt behov på elektronisk kjørebok, kan du ta kontakt med oss, så vi kan sende deg en eksempel på sporingsdata som du kan sjekke det i Google Earth programvaren.

 

Lovbestemmelse rundt lokalisering og GPS sporing

Det er helt lovlig å installere en GPS tracker på et kjøretøy eller utstyr du eier og bruker selv. Men ved å bruke en GPS sender på en person eller andres kjøretøy, må du ha samtykke fra vedkommende. Dette gjelder også virksomheter som tilbyr tjenester som krever informasjon om hvor brukerne befinner seg. De skal be om samtykke fra brukerne. Arbeidsgivere må sørge for at sine sporingsløsninger brukes bare til forretningsrelaterte formål. Virksomheter må vær tydelig og åpen hvordan GPS-sporingsdata brukes til.

 

Alltid sjekk lovlige bruksområder før du bruker GPS sporing uansett i privat eller i næring.

Loading...
Loading...
Loading...